15.4 C
Deurne
donderdag 2 mei 2024
Home- NeerkantToekomst Neerkantse Museum Techniek met ’n Ziel opnieuw onzeker; ‘Zonder subsidie houdt...

Toekomst Neerkantse Museum Techniek met ’n Ziel opnieuw onzeker; ‘Zonder subsidie houdt het op’

Het Neerkantse Museum Techniek met ’n Ziel leek eind augustus nog gered, doordat zes dorpsbewoners samen het benodigde bedrag aan het museum willen lenen. Daarmee kan de stichting het gebouw kopen en is het voortbestaan van het museum gewaarborgd. Maar zonder een jaarlijkse exploitatiesubsidie redt het museum het volgens voorzitter Ad Cosijn niet en burgemeester en wethouders zien het niet zitten om dat bedrag toe te kennen.

De jaarlijkse subsidie is ook nodig om de lening van de inwoners van Neerkant te kunnen krijgen, legt Cosijn uit: “De toekenning van die subsidie is als ontbindende voorwaarde opgenomen in de overeenkomst, zodat we een sluitende begroting hebben. Dus zonder het ene niet het andere.”

Grote teleurstelling
Ondanks dat de voorzitter van het museum in augustus al had gewaarschuwd dat ze er met de lening nog niet waren, kwam het nieuws over de afwijzing van de subsidie voor de vrijwilligers van het museum als een donderslag bij heldere hemel. “Toen ik het vrijdag vertelde, was de teleurstelling onder onze mensen groot. We hebben net als dorp samen voor elkaar gekregen dat we het gebouw kunnen kopen en de toekomst van het museum kunnen zekerstellen en dan wordt onze aanvraag eigenlijk om een financieel-technisch aspect geweigerd”, zegt Ad Cosijn van Techniek met ’n Ziel.

Want het college ziet volgens hem wel degelijk het culturele belang en de sociale waarde van het museum in. “Dat geven ze ook in hun afwijzing aan, maar dat zijn alleen mooie woorden en daar hebben we nu niets aan. De reden dat we de jaarlijkse subsidie volgens B&W niet moeten krijgen, heeft te maken met hoe we de financiering hebben bedacht”, legt Cosijn uit.

Rente
De stichting kan 400.000 euro lenen van de dorpsbewoners, waarmee het pand kan worden aangekocht. Over dat bedrag hoeven ze 10 jaar lang alleen rente te betalen en geen aflossing. “Dat samen met de kosten voor het groot onderhoud kunnen we betalen uit die exploitatiesubsidie van jaarlijks 48.000 euro. De financiers hebben ook hun toezegging gegeven dat ze na die periode ook willen herfinancieren.” B&W bevestigt dat de geldleners dit mondeling hebben toegezegd: “Hierover is echter geen zekerheid gesteld.”

Het college geeft ook aan dat met deze constructie een gebouw in privé-eigendom, wordt gekocht door een private organisatie met publieke gelden. Daarnaast vinden burgemeester en wethouders het niet wenselijk dat het recht van eerste koop op deze manier toekomt aan private geldverstrekkers.

Niet gevraagd
Volgens Cosijn kan dat zo opgelost worden: “We hadden ook in plaats van die 48.000 euro, nog eens 40.000 euro extra subsidie kunnen vragen. Dan hadden we de lening in 10 jaar tijd af kunnen lossen en afspraken kunnen maken met de gemeente over het eigendom van het pand.” Maar in de reactie op de subsidieaanvraag meldt het college over die extra 40.000 euro: “Laatstgenoemd bedrag wordt echter niet gevraagd.”

“Dus als we meer geld hadden gevraagd, hadden we de subsidie wellicht wel gekregen?”, vraagt Ad Cosijn zich af. “We hebben juist bewust om een beperkt bedrag aan subsidie gevraagd, waarmee we het museum kunnen redden en voortzetten. Hadden we dan beter minder bescheiden kunnen zijn in onze aanvraag?”

Zonde
Het voorstel van het college aan de gemeenteraad om de subsidie te weigeren, wordt donderdag 12 oktober in de Raadscommissie Samenleving en Bestuur behandeld. Ad Cosijn is van plan daarbij aanwezig te zijn om de politici ervan te proberen overtuigen dat ze niet mee moeten gaan in het advies van burgemeester en wethouders. “Het zou toch zonde zijn dat we een oplossing hebben dankzij een heel dorp dat samenwerkt voor het behoud van het museum en dat het hierop afketst. Ik wil ook duidelijk maken dat wij als stichting openstaan voor verschillende manieren van aanpak, zolang Techniek met ’n Ziel maar blijft bestaan.”

De voorzitter van het museum benadrukt daarbij ook dat de organisatie in haar bestaan altijd in grote mate zelfredzaam is geweest: “Dat is best bijzonder dat er in een dorp met nog geen 2.000 inwoners een landelijk erkend museum is, dat helemaal gerund wordt door vrijwilligers. Zelfs tijdens de tegenslagen door corona en de stijgende energieprijzen, konden we op geen enkele tegemoetkoming aanspraak maken en hebben we ook onze eigen boontjes weten te doppen.”

Uniek
Vooral door het unieke karakter van het museum en de sociale functie in het dorp, hoopt Ad Cosijn dat de gemeenteraad anders beslist over de subsidieverstrekking en het voortbestaan van Techniek met ’n Ziel. “Als we het geld definitief niet krijgen, dan gaat de lening en de koop van het pand ook niet door. Die subsidie voor de exploitatiekosten en het groot onderhoud is een voorwaarde die is vastgelegd in de overeenkomst voor de lening”, zegt Cosijn.

Zonder het jaarlijkse bedrag van de gemeente moet het museum binnen vier maanden uit het pand. “Dan moeten we de huur opzeggen en houdt het verhaal op. Een andere plek van deze omvang is er in Neerkant niet en we zitten nu al met meer spullen dan ruimte. Er is al eens gekeken naar een locatie in de kerk of oude school, maar dat bleek niet haalbaar.”

Na de behandeling in de commissievergadering van 12 oktober wordt het onderwerp geagendeerd voor de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 31 oktober.

Foto’s: Museum Techniek met ’n Ziel/VVV Hart van Limburg

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen