15.9 C
Deurne
vrijdag 21 juni 2024
Home- DeurneCelstraf en beroepsverbod voor beruchte hondenfokker uit Deurne

Celstraf en beroepsverbod voor beruchte hondenfokker uit Deurne

De beruchte Deurnese hondenfokker bij wie al meerdere keren verwaarloosde dieren in beslag zijn genomen, is maandag voor de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk en met een proeftijd van 10 jaar. De rechtbank Overijssel rekent het de 38-jarige man zwaar aan dat hij grootschalig dierenleed heeft veroorzaakt.

Naast de gevangenisstraf mag de veroordeelde tijdens de proeftijd van 10 jaar geen dieren houden en moet hij meewerken aan huisbezoeken door de Landelijke Inspectie Dierenbescherming, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit en de politie. De hondenfokker krijgt ook een beroepsverbod voor zes jaar en negen maanden.

Ernstige misstanden
De man heeft van 2020 tot en met 2023 bedrijfsmatig dieren gehouden en deze niet de zorg gegeven die zij nodig hadden. Dit betrof voornamelijk honden, maar ook eekhoorns, katten en vogels. Bij controles en inspecties werden ernstige misstanden geconstateerd en bleek telkens dat het slecht gesteld was met de gezondheid en de leefomstandigheden van de dieren.

Zij hadden bijvoorbeeld geen droge en schone schuilplaats, lagen in hun eigen uitwerpselen en hadden geen toegang tot schoon drinkwater. Veel dieren waren in een slechte conditie, waren mager en veel honden hadden een verklitte vacht.

Honden verstopt
Ook bleek de hondenfokker geen actie te ondernemen om de situatie te verbeteren, ondanks de vele controles en opgelegde bestuurlijke maatregelen. Tijdens de bezoeken van de politie en de Landelijke Inspectie Dierenbescherming is de man er meerdere malen op gewezen dat hij voor bedrijfsmatig fokken en handel in honden een vakdiploma moest hebben en aan administratieve verplichtingen moest voldoen. Keer op keer bleef de situatie ongewijzigd.

In plaats van verbetering te tonen, bracht hij de honden in mei van dit jaar zelfs onder in een verlaten schuur, waarin de verdachte waarschijnlijk had ingebroken om de dieren zo te verstoppen voor een hercontrole van de Landelijke Inspectie Dierenbescherming.

Lees ook:

Foto’s: Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID)

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen