10.4 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneToeristenbelasting in Deurne gelijk gebleven; sterkste stijging binnen onze regio in Someren

Toeristenbelasting in Deurne gelijk gebleven; sterkste stijging binnen onze regio in Someren

De toeristenbelasting is dit jaar in Deurne ten opzichte van 2023 niet gestegen. In andere Brabantse gemeenten ging het tarief wel gemiddeld 4,7 procent omhoog. In Someren steeg het bedrag zelfs met 66,7 procent. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar toeristenbelasting van Bungalowparkoverzicht.nl.

Toeristen die overnachten in een hotel of op een camping, betalen in de gemeente Deurne dit jaar 2,25 euro per nacht toeristenbelasting. Dat is iets hoger dan het Brabants gemiddelde van 2,20 euro, maar lager dan het landelijk gemiddelde: 2,34 euro.

Regio
In de regio ging de toeristenbelasting ook stevig omhoog in de gemeente Peel en Maas (30 procent). Bij andere buurgemeenten van Deurne steeg het tarief licht, zoals in Asten (4 procent), Venray  (3,8 procent), Gemert-Bakel (3,3 procent) en Horst aan de Maas (3,2 procent). In Helmond bleef de toeristenbelasting net als in Deurne hetzelfde in vergelijking met vorig jaar.

Dat het tarief in Someren zo enorm is gestegen, betekent niet automatisch dat de toeristenbelasting in die gemeente nu ook het hoogst is van onze regio. Het lijkt erop dat Someren het tarief gelijk heeft getrokken met dat van Deurne, op 2,25 euro. Het meeste toeristenbelasting in onze regio betaal je in Asten: 2,34 euro per nacht.

Fors minder
Bij al onze andere buurgemeenten betalen toeristen fors minder: Horst aan de Maas (1,60 euro), Gemert-Bakel (1,55 euro), Helmond (1,50 euro), Venray (1,35 euro) en Peel en Maas (1,30 euro).

In gemeenten verderop in de provincie liggen de tarieven aanzienlijk hoger. Land van Cuijk spant net als vorig jaar de kroon met een toeristenbelasting van 5,36 euro. Ook in Alphen-Chaam ben je als toerist relatief veel geld kwijt bij een nachtje weg. De top 5 van duurste Brabantse gemeenten is als volgt:

  1. Land van Cuijk : 5,36 euro
  2. Alphen-Chaam : 5,13 euro
  3. ‘s-Hertogenbosch: 4,75 euro
  4. Tilburg: 4,69 euro
  5. Bergeijk: 4,17 euro

Er zijn daarnaast drie Brabantse gemeenten waar je vooralsnog geen toeristenbelasting hoeft te betalen. Dit zijn Laarbeek, Son en Breugel en Valkenswaard.

Foto: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen