9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- VlierdenToneelvereniging ’t Vat uit Vlierden brengt voorstelling waarin alles en niets normaal...

Toneelvereniging ’t Vat uit Vlierden brengt voorstelling waarin alles en niets normaal is

Een komische voorstelling met een onderliggende serieuze boodschap is wat de leden van Toneelvereniging ’t Vat uit Vlierden voor ogen hebben met hun stuk ‘Nog steeds normaal’. Maar wat is normaal? En wat vindt men normaal en acceptabel genoeg om te kunnen functioneren in de maatschappij?

Bij de repetities van de Vlierdense toneelspelers blijkt al wel dat het onderwerp van de voorstelling veel ruimte geeft om juist niet normaal te doen. Regisseuse Sandra Janssen gaat daarin telkens een stap verder om elke speler uit zijn of haar comfortzone te halen, zodat ze zich helemaal inleven in het type en karakter van het personage.

Psychiatrische instelling
In de klucht die is geschreven door Ton Davis, kunnen de leden van ’t Vat helemaal losgaan bij de verschillende typetjes die verblijven in Huize van Speykstraat. De bewoners van deze psychiatrische instelling worden jaarlijks beoordeeld op hun herstel en kans om terug te keren naar de maatschappij, maar zijn ze daar wel ‘normaal’ genoeg voor.

Een spannende tijd voor andere Femmie die verlangt naar normaliteit en Isar die angst heeft voor de buitenwereld. Ondertussen experimenteert Britt met zelfgemaakte drugs en trekt Lisette zich terug in haar koelkast om haar leven als kunstenares te overdenken. Ook vindt sociaaltherapeute Toos geluk in een erfenis en nieuwe liefde, terwijl buurvrouw Ans haar verdriet probeert weg te eten.

Internet-bruid
De beoordelingsresultaten veroorzaken verdriet en onzekerheid, met name voor Femmie, die een tweede evaluatie ondergaat door psychiater Caithlyn. Deze ontmoeting zorgt weer voor onverwachte wendingen, zoals Lisette’s liefde voor Caithlyn. Dan wordt ook nog het naburige huis verkocht aan Daan, een mislukte goochelaar en zijn Afrikaanse internet-bruid Waanda. Dat levert bezorgdheden bij Gertrude Bakker en Roelie Spijker met hun ‘burgercomité buitenlander okay’.

Genoeg ver van normale karakters in een verhaal dat zich afspeelt tegen een achtergrond van spritsen, koelkasten, drugs en een seks-pop. “We zijn twaalf enthousiaste spelers en één knotsgekke regisseur’, zeggen de leden van ’t Vat. “Alle clichés komen aan bod en de lachspieren zullen zeker niets te kort komen, dat durven wij met zekerheid te garanderen.”

Vertrouwen
Al bij de repetities voor ‘Nog steeds normaal’ leiden de doldwaze en complexe situaties tot de nodig lachbuien bij de spelers zelf. Ze worden door regisseuse Sandra Janssen goed op hun gemak gesteld: “Ze zorgt er op haar geheel eigen manier voor dat iedereen zich op zijn of haar gemak voelt en zich ook echt helemaal durft te geven op het podium. We vertrouwen elkaar compleet. Dit moet ook, want wij maken nooit gebruik van een souffleur. We vangen elkaar altijd op als we dreigen vast te lopen”, vertellen de leden van ’t Vat.

Janssen moedigt de spelers ook aan om de typetjes met de nodige humor flink aan te dikken. “Wij vroegen ons bijna elke repetitie af, waar haalt Sandra haar fantasie vandaan?” Daar hoeft de regisseuse niet lang over na te denken: “Nou gewoon uit de maatschappij.” Ze zegt dat alleen al de repetities tot het einde toe nooit saai te noemen waren en dat de club voor iedereen een warm bad is, waar je lekker jezelf mag zijn.

Dat is wat de spelers van ’t Vat ook gaan doen bij de vier voorstellingen in ’t Huis aan de Pastoriestraat 20 in Vlierden op zaterdag 9 maart om 20.00 uur en zondag 10 maart om 14.30 uur en op zaterdag 16 maart om 20.00 uur en zondagmiddag 17 maart om 14.30 uur.

Meer informatie en tickets vind je op tvatvlierden.nl. Kaarten kunnen ook telefonisch worden gereserveerd bij Sandra Janssen via 06-20737166. Er vindt geen losse verkoop van toegangskaarten plaats aan de kassa.

Foto: Toneelvereniging ’t Vat

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen