23.1 C
Deurne
donderdag 25 juli 2024
Home- DeurneToon van Hoof nieuwe koning Sint Antonius Abt gilde Deurne

Toon van Hoof nieuwe koning Sint Antonius Abt gilde Deurne

Bij het koningschieten van het gilde Sint Antonius Abt in Deurne is Toon van Hoof maandagmiddag uitgeroepen tot nieuwe koning voor de komende twee jaar. Na 591 schoten viel de houten vogel naar beneden bij deze traditie die om de twee jaar op maandag tijdens de Deurnese kermis plaatsvindt.

Voor de leden van gilde Sint Antonius Abt begon de kermismaandag om 9.30 uur met een heilige mis in de Sint Willibrorduskerk.

Daarna vond om 12.00 uur de opening plaats bij de schutboom op het Sint Antonius Abt hof in Deurne. Als eerste mocht pastoor Dieter Hedebouw een poging wagen om de vogel te raken en het tweede schot werd gelost door burgemeester Greet Buter. “Mis natuurlijk, maar dat mag de pret niet drukken”, aldus Buter.

Hierna barstte de strijd los tussen de gildebroeders die op volgorde van loting schoten om het nieuwe koningschap. Voor Toon van Hoof vond maandagavond bij Zaal Van de Putten ook een receptie plaats.

In Deurne bestaat het Sint Antonius Abt gilde al sinds de late middeleeuwen. Er is een gildecaert bewaard gebleven die dateert uit het jaar 1584. Hieruit blijkt dat het gilde al zelfs voor die tijd een functie uitoefende en dat het is ontstaan uit een kerkelijk broederschap. Tegenwoordig bestaat het Deurnese gilde uit 45 leden en 9 aspirant-leden. Ze dragen traditionele kledij in hoofdzakelijk groene en witte kleuren en een hoed met veer en sjerp.

Foto’s: Dave van Hattem

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen