18.2 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- Deurne Deurnese schrijver Erik Vink maakt musical over ‘de stille kracht van...

[VIDEO] Deurnese schrijver Erik Vink maakt musical over ‘de stille kracht van Helmonds-Indië’

Oud-journalist en schrijver Erik Vink uit Deurne heeft met ‘Tranen van Smaragd’ zijn elfde toneelstuk voltooid en tegelijkertijd de derde musicalvoorstelling in het Helmondse Speelhuis. Voor het verhaal dook Vink in de geschiedenis van de Molukkers die zestig jaar geleden naar Helmond kwamen. Of zoals hij het zelf omschrijft: ‘de stille kracht van Helmonds-Indië’.

Vink nam voor het verhaal contact op met een aantal van die immigranten om meer te weten te komen: “Ik heb in eerste instantie voor het verhaal gebruikt wat ik wist als journalist destijds; de treinkapingen, de gijzelingen en ik ben ook zelf wel eens in Indonesië geweest. Maar ik wist helemaal niks van de Molukkers die in Helmond wonen. Daarom heb ik contact gezocht met de Molukse gemeenschap. Zij hielpen mij aan nuttige informatie die ik in het verhaal heb verwerkt. De eerste reacties waren positief en daar ben ik heel blij mee.”

Verboden liefde
Bij die zoektocht naar informatie ontdekte hij dat een liefdesrelatie tussen een Indo en een Molukker vroeger zeker niet op prijs werd gesteld. Daarom bedacht hij een liefdesverhaal in de stijl van Romeo en Julia, waarbij de verboden liefde tussen de Indische jongen Noah en het Molukse meisje Indra sterker blijkt dan haat. Erik Vink overgoot het stuk met een historisch tintje en verwerkte er ook Helmondse locaties in.

Deze week staan ruim zeventig acteurs, dansers en zangers vier dagen achter elkaar op het podium om de musical van Erik Vink te spelen. Het idee voor de productie kwam, net als bij zijn verhalen ‘Kasteel van Katoen’ en ‘Zuidwal’, ook nu weer van het Dr. Knippenbergcollege. De eigen musicalafdeling van de school wil de voorstellingen op een op een hoog niveau uitvoeren. Daarom worden voor de producties een professionele schrijver, regisseur en choreograaf ingehuurd. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de kostuums, rekwisieten en de techniek.

Alles uit de kast
De repetities zijn al in augustus van vorig jaar begonnen om vanaf komende donderdag een aantal spectaculaire uitvoeringen te kunnen geven. Daarbij wordt door musicalafdeling alles uit de kast getrokken om bezoekers van de voorstelling de avond van hun leven te bezorgen. “Een eerdere voorstelling werd door een journalist bezocht die het een theaterproductie noemde die zich met een musical uit de stal van Joop van den Ende kan meten. Dat geeft wel aan dat we geen half werk leveren”, zegt producent Marc Dekker.

De titel ‘Tranen van Smaragd’ is afgeleid van de naam die Multatuli bedacht voor Nederlands-Indië: de Gordel van Smaragd, maar verwijst ook naar het sprookje dat in de musical terugkomt. Daarin wordt het verhaal verteld over een prinses die achterblijft op de Molukken en net zo lang huilt totdat haar tranen zijn gestold in smaragden, waaruit een nieuw eiland ontstaat waar de Molukkers naar terug zouden kunnen keren.

De voorstellingen vinden plaats in het Speelhuis in Helmond op donderdag 6 juni om 20.15 uur, vrijdag 7 juni om 20.15 uur, zaterdag 8 juni om 20.15 uur en op zondag 9 juni om 14.30 uur. Meer informatie en tickets vind je op theaterspeelhuis.nl. De collega’s van Dit is Helmond spraken Erik Vink tijdens één van de repetities. Het video-interview kun je hieronder bekijken.

Foto: Anja van den Akker

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen