9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneTopman Peter Bijvelds van Ebusco krijgt versterking van co-CEO

Topman Peter Bijvelds van Ebusco krijgt versterking van co-CEO

Topman Peter Bijvelds van de Deurnese elektrische busfabrikant Ebusco krijgt een co-CEO naast zich om de efficiëntie te vergroten en de werkdruk binnen het bedrijf te verdelen. De oprichter en CEO heeft de Raad van Commissarissen van Ebusco gevraagd om de nieuwe functie te creëren. Hiervoor zal Frank Meurs als ad interim co-CEO toetreden tot de directie, terwijl er wordt gezocht naar een permanente oplossing.

Ebusco kondigde eerder al aan dat Meurs op zal treden als adviseur van de Raad van Bestuur. Hij heeft aanzienlijke ervaring op het gebied van bedrijfsontwikkeling, bedrijfsvoering en supply chain, dit zijn ook de belangrijkste verantwoordelijkheden van Meurs in de nieuw opgerichte Raad van Bestuur.

Concentreren
“Na het creëren van de rol van co-CEO zal Peter zich volledig kunnen concentreren op de bedrijfsstrategie en product- en commerciële ontwikkeling. De complementaire vaardigheden van Peter en Frank moeten de sterke positie die Ebusco de afgelopen tien jaar heeft opgebouwd op de emissievrije openbaarvervoermarkt verder versterken”, meldt de busfabrikant maandag.

Het Deurnese bedrijf is ondertussen ook op zoek naar een nieuwe COO die in mei Bob Fleuren moet opvolgen. De operationeel directeur begon in april 2021 bij Ebusco, enkele maanden voordat het bedrijf zijn beursdebuut zou maken, maar maakte vorig jaar bekend het bedrijf te gaan verlaten.

Met Fleurens aftocht zijn twee van de drie bestuurders die Ebusco naar de beurs brachten van het toneel verdwenen. Vorig jaar ruimde financieel directeur Paul van Beers ook al het veld. Hij is inmiddels opgevolgd  door Jurjen Jongma die de rol van Chief Financial Officer (CFO) heeft overgenomen. De voormalig bestuurder van Philips is bij Ebusco sinds september verantwoordelijk voor de wereldwijde financiële strategie en het beleid.

Kostenmaatregelen
Ebusco is begin dit jaar gestart met het implementeren van de eind vorig jaar ontwikkelde kostenmaatregelen om de indirecte kostenbasis te verlagen en de directe kostenbasis in lijn te brengen met de aangepaste assemblagestrategie. Deze maatregelen zullen er naar verwachting toe leiden dat de totale operationele uitgaven voor 2024 substantieel lager zullen uitkomen dan die van 2023.

“Door onvoorziene omstandigheden zal een deel van de eerder verwachte omzet voor 2023 verschuiven naar begin 2024. De nog niet in 2023 verantwoorde omzet wordt toegevoegd aan onze vooruitzichten voor 2024 en vervolgens verhoogd naar een omzet boven de 325 miljoen euro en een positieve EBITDA”, zegt Ebusco. Het bedrijf werkt op dit moment aan de financiële afsluiting van 2023.

Certificeringsprogramma
De omzet van vorig jaar wordt volgens Ebusco waarschijnlijk negatief beïnvloed door twee elementen, waarvan het bedrijf zegt dat die voorheen niet konden worden voorzien. Zo is de levering van de meeste energiecontainers  verplaatst naar 2024, omdat een voor de levering vereist certificeringsprogramma niet op tijd was voltooid. “Het certificeringsprogramma voor de eerste containers is inmiddels afgerond en de levering aan de klant wordt nu eind Q1/begin Q2 verwacht. De impact van de vertraagde oplevering bedraagt ​​iets meer dan 10 miljoen euro”, aldus Ebusco.

Daarnaast waren er volgens de busfabrikant logistieke tegenvallers: “Voor een aantal bussen die al bij onze montagepartners zijn opgeleverd kon geen omzet worden verantwoord, omdat de eigendomsoverdracht aan Ebusco niet tijdig heeft plaatsgevonden. Deze bussen zijn door onze montagepartner afgebouwd en gereed voor verzending.”

Assemblagepartners
Ook de recente verstoring van de mondiale logistieke stromen en de capaciteit in magazijnen van Ebusco hebben gezorgd voor langere transporttijden, waardoor de aankomst van onderdelen bij de assemblagepartners van de busfabrikant werd vertraagd. “Dit had een domino-effect op de voortgang van de montage in de laatste weken van het jaar bij onze partners. De eigendomsoverdracht en logistieke problemen hadden een impact op de omzet over 2023 van circa 15 tot 20 miljoen euro”, zegt Ebusco.

De zaken hebben volgens het bedrijf geen impact op het productieplan voor 2024 en zullen dus geen gevolgen hebben voor de leveringsplannen van klanten en de daarmee samenhangende geldinningen, belooft Ebusco. Als gevolg hiervan wordt de richtlijn voor 2024 naar boven bijgesteld van ‘omzet boven de 300 miljoen euro’ naar ‘omzet boven de 325 miljoen euro’. Bovendien herhaalt Ebusco dat zij voor het volledige jaar 2024 een positieve EBITDA verwacht. De busfabrikant zegt concretere richtlijnen te gaan geven over de EBITDA-vooruitzichten.

Februari
“De onderliggende stroom en vooruitgang bij onze assemblagepartners blijft zich positief ontwikkelen, waarbij een toenemend aantal onderdelen lokaal wordt ingekocht”, aldus Ebsusco. Het bedrijf verwacht dat de strategie om met assemblagepartners te werken, zal zorgen voor minder supply chain-risico’s, een flexibelere kostenbasis en een lager werkkapitaal: “We bevestigen dat de eerste door onze partners geassembleerde Ebusco 3.0-bussen momenteel onderweg zijn naar Europa en in februari zullen arriveren. Verder bevestigen wij dat onze eigen productielocatie in Deurne in het afgelopen kwartaal zoals verwacht heeft bijgedragen aan de omzet.”

Foto: Ebusco

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen