14.9 C
Deurne
woensdag 29 maart 2023
Home- DeurneTransparant Deurne ziet plannen voor 650 hectare zonnepanelen in 2030 niet zitten

Transparant Deurne ziet plannen voor 650 hectare zonnepanelen in 2030 niet zitten

Politieke partij Transparant Deurne is geschrokken van de plannen waarbij er in de gemeente Deurne volgens hen op termijn 650 hectare natuur wordt opgeofferd voor zonnepanelen en tuinbouw.

Dat heeft fractievoorzitter Frank van Tilburg van de politieke partij vorige week dinsdag aangegeven tijdens de gemeenteraadsvergadering. Zijn partij was de enige die tegenstemde bij de plannen voor de Regionale Energie Strategie (RES 1.0) in de gemeente Deurne.

‘Waardeloos’
In de digitale bijeenkomst van dinsdag 14 december waarschuwt Van Tilburg voor de gevolgen van deze plannen: “In 1852 stond Jan van der Griendt op de stoep. Hij wist wel wat te verdienen met grootschalige opwek van energie. In die 100 jaar die volgde werd de eeuwenoude Peel omgevormd in het ontginningslandschap van vandaag. De overgebleven natuur is nu zo waardevol dat er geen mens meer in mag en het nieuwe landschap zo waardeloos dat het zonder schade vol gelegd kan worden met zonnepanelen.”

Keuzegebieden
Hiermee doelt Van Tilburg op de tegenstrijdigheid tussen de werkzaamheden voor vernatting van de Deurnese Peel waarbij straks nog nauwelijks mensen in het gebied mogen wandelen of fietsen maar waar wel wordt gekeken naar de mogelijkheden voor het plaatsen van zonneweides. Dat laatste is volgens hem overigens geen vrijblijvende verkenning: “In 2019 is het klimaatakkoord getekend en krap 24 maanden later zijn we nu hier. In de RES 1.0 worden zoekgebieden omgevormd tot keuzegebieden. Zo’n 650 hectare om te beginnen tot 2030 en nog meer tot 2050.”

Lokaal
In Nederland is er een klimaatakkoord waarin meer dan 600 afspraken staan om minder broeikasgassen uit te stoten. In 30 gebieden in ons land worden nu op regionaal niveau plannen gemaakt om aan die afspraken te voldoen. De besluiten daarover, worden lokaal genomen door de gemeenten. Bij de behandeling van de plannen voor Deurne wat betreft RES 1.0 stemde Transparant Deurne als enige partij tegen met twee stemmen. Alle andere politieke partijen stemden voor.

Bekijk hieronder het fragment uit de raadsvergadering waarin Van Tilburg de zorgen van TransparantDeurne toelicht.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen