23.1 C
Deurne
donderdag 25 juli 2024
Home- DeurneTwee Helmonders krijgen 5 en 4 jaar cel voor woningoverval aan Schie...

Twee Helmonders krijgen 5 en 4 jaar cel voor woningoverval aan Schie in Deurne

Twee Helmonders van Poolse afkomst zijn vrijdag door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een forse gevangenisstraf voor de gewelddadige woningoverval op 23 november 2022 aan de Schie in Deurne. De 34-jarige verdachte krijgt vijf jaar cel en de 22-jarige man uit Helmond krijgt 4 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de overval. Hierbij werden drie slachtoffers met een vuurwapen en een taser bedreigd, werden ze geslagen en werd een persoon in een nekklem gehouden.

De oudste verdachte krijgt een hogere celstraf omdat hij in Polen eerder tot forse celstraffen is veroordeeld voor soortgelijke delicten als deze woningoverval in Deurne. Naast een gevangenisstraf krijgen de verdachten een contactverbod: ze mogen vijf jaar geen contact leggen met de slachtoffers. Ze moeten bovendien schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 16.000 euro.

Traumatische ervaring
De rechter hield bij de uitspraak rekening met de ernstige inbreuk die de woningoverval heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers en hun gevoel van veiligheid. “Het gaat ook in dit geval om een bijzonder traumatische ervaring waar zij nog lang last van kunnen hebben. De verdachten handelden slechts uit eigen financieel gewin en hadden geen enkel oog voor de gevolgen voor de slachtoffers. Ook nemen zij op geen enkele wijze verantwoordelijkheid, maar waren ze slechts bezig om een straf te ontlopen”, aldus de rechter.

De jongste verdachte ging een dag voor de overval op voorverkenning en maakte foto’s van de omgeving van de woning. Op de dag zelf ging hij samen met de medeverdachte en een (onbekende) andere man naar Deurne. Daar bleef één van de mannen op de uitkijk staan en de anderen gingen met bivakmutsen op via de tuin de serre binnen.

‘We want money, kurva’
Drie aanwezige slachtoffers werden vervolgens met een vuurwapen en een taser bedreigd. Ook kregen zij klappen en werd één van hen met een nekklem omhoog getrokken. De mannen wilden geld en riepen daarbij ‘cash cash’ en ‘we want money, kurva’. Toen dit niet gewenste resultaat opleverde, zijn ze er met een mobiele telefoon van één van de slachtoffers vandoor gegaan.

De verdachten kwamen in beeld door onder meer DNA-sporen op een bivakmuts die op de vluchtroute werd gevonden en sporen op een Adidas sporttas die werd gevonden in de bossen bij Bakel. Daarin bevonden zich de bivakmutsen en wapens die bij de overval werden gebruikt.

Afgeluisterde gesprekken
Uit onderzoek bleek dat de telefoons van de verdachten kort na de overval aanstraalden op een zendmast in de omgeving van die bossen. Ook uit chatgesprekken en afgeluisterde gesprekken blijkt dat de twee mannen betrokken waren bij de overval. Op de telefoon van de jongste man werden bovendien foto’s van de voorverkenning aangetroffen.

Foto’s: Walter van Bussel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen