13.3 C
Deurne
dinsdag 21 mei 2024
Home- DeurneTwin Towers van Daan van der Steijn weer terecht: ‘Ik ben echt...

Twin Towers van Daan van der Steijn weer terecht: ‘Ik ben echt opgelucht’

Drie en een half jaar had Daan van der Steijn uit Deurne er aan gewerkt en ineens was zijn schaalmodel van het World Trade Center in Amerika verdwenen. De organisatie die de tour van het bouwwerk door de Verenigde Staten zou regelen, kwam afspraken niet na en verstopte de maquette.

“Ze hebben gewoon een heel vies spelletje gespeeld”, zegt Daan van der Steijn. “Voor de tour van het schaalmodel door de organisatie Honor 365 moesten natuurlijk allerlei dingen worden afgesproken. Dat is in een contract vastgelegd maar op zo’n manier dat het heel nadelig tegenover mij tegenover was, blijkt nu achteraf. Ik ben opgelucht dat de maquette nu in handen is van iemand die ik wel volledig vertrouw.”

Vervelend voorgevoel
Van der Steijn had eigenlijk al een vervelend voorgevoel toen de maquette nog in Deurne stond: “Toen we hem inpakten om naar de VS te verschepen, had ik het contract nog niet eens binnen. Mailtjes en andere manieren waarop we contact met hen zochten, werd niet op gereageerd en pas nadat ik een foto stuurde van het ingepakte schaalmodel kreeg ik ineens wel het contract binnen. Ik had toen al zoiets van: het voelt niet goed maar als ik hem nu niet verstuur, dan gaat de tour helemaal niet door. Als ik hem kwijtraak, dan is het maar zo.”

Afspraken
In het begin leek het voor Daan allemaal heel mooi maar al snel kwam de organisatie bepaalde afspraken niet na. “De maquette heeft eigenlijk alleen maar in een winkelcentrum gestaan, dat stelde helemaal niet zoveel voor. Daarna gingen ze steeds moeilijker doen over van alles en wilde ze het ergens permanent neerzetten op hun locatie, terwijl mijn bedoeling was dat het uiteindelijk in New York zou komen te staan. Toen begonnen ze te dreigen dat ik dan ook niks meer mocht publiceren over mijn bouwwerk en geen foto’s meer mocht delen”, vertelt Van der Steijn.

Geheime plek
Daarmee begon een juridische strijd tussen de twee partijen en haalde Honor 365 het schaalmodel weg uit een museum en hield het achter op een geheime plek. “Mijn advocaat heeft toen de druk opgevoerd door de media in te schakelen. In eerste instantie in Nederland via onder meer DMG en Hart van Nederland en mocht het nodig zijn, ook wereldwijd”, vertelt Daan.

Opgelicht
Maar dat bleek niet nodig want eind september vorig jaar werd de maquette toch vrijgegeven door de organisatie en kon deze worden overgedragen aan een Amerikaanse zakenman waar Van der Steijn contact mee had gekregen: “Hij heeft al heel veel voor mij gedaan om het schaalmodel van de Twin Towers weer in bezit te krijgen. Ook hij is opgelicht door Honor 365; deze man regelde bepaalde onderdelen van het vervoer tegen een onkostenvergoeding maar die kreeg hij nooit van de organisatie. Hij heeft ook de advocaten voor mij betaald die de maquette weer terug hebben weten te krijgen.”

Ingepakt
Het bouwwerk van Daan staat nu veilig opgeslagen bij deze zakenman, maar nog wel helemaal ingepakt. “Ik heb dus geen enkel idee wat de staat nu is van de maquette. Misschien zijn er wel dingen aan kapot gemaakt of ontbreken er onderdelen. De laatste keer dat ik het model opgebouwd heb zien staan, is op een foto uit augustus vorig jaar.”

Moedwillig achtergehouden
Het ergste vindt Van der Steijn dat het lijkt alsof de organisatie Honor 365 bewust het model heeft achtergehouden tot vlak na 11 september 2021, de dag dat het precies twintig jaar geleden was dat de aanslagen in New York plaatsvonden. “Op die dag had mijn schaalmodel gewoon bij Ground Zero moeten staan, dat was toch het mooiste gebaar geweest. Als we er nu alsnog achter komen dat de organisatie moedwillig de maquette heeft achter gehouden om te voorkomen dat deze op 11 september in New York zou staan, dan zal er zeker nog juridische actie worden ondernomen tegen hen”, vertelt Daan.

Toch kijkt hij positief naar de toekomst: “Laten we deze tour gewoon helemaal vergeten en het herpakken en dan beter doen. De plannen zijn om vanaf 11 september dit jaar met de maquette in een speciale trailer vier jaar lang door de 48 staten van Amerika te reizen. De bedoeling is dat de Twin Towers dan uiteindelijk op 11 september 2026 in New York komen te staan. Dan is het precies 25 jaar geleden dat de aanslagen gebeurden.”

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen