4.5 C
Deurne
dinsdag 29 november 2022
Home- DeurneVakblad varkenshouders adviseert video-opnamen bij controles

Vakblad varkenshouders adviseert video-opnamen bij controles

In het online vakblad Varkensbedrijf.nl adviseert advocaat Niels Crooijmans van advocatenkantoor Goorts en Coppens uit Deurne, varkenshouders om mee te lopen bij een controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en om eventueel video-opnamen te maken.

Ook zouden ze meteen in actie moeten komen nadat zij na een controle, een waarschuwing, vooraankondiging of last onder dwangsom ontvangen van de NVWA of Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Tijdig actie ondernemen

Op de website legt de advocaat van het Deurnese kantoor uit dat veel varkenshouders pas contact met hun advocaat opnemen als opnieuw een overtreding wordt geconstateerd en de dwangsom al wordt ingevorderd. Volgens Crooijmans is het belangrijk dat een varkenshouder tijdig actie onderneemt omdat je anders een forse boete kunt krijgen.

Smartphone

Hij adviseert ook als de controleur niet openstaat voor toelichting, om de controle te filmen met een smartphone of camera zodat alles wat de toezichthouder doet en zegt, is vastgelegd. Die videobeelden zouden dan bij eventuele rechtszaken kunnen worden gebruikt.

Privacyregels

Tjitte Mastenbroek, woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), reageerde op de website naar aanleiding van de uitspraak van de Deurnese advocaat Crooijmans met een waarschuwing. Hij geeft aan dat videobeelden die veehouders maken tijdens de inspecties van NVWA niet zomaar verspreid mogen worden. Bij filmbeelden zijn de privacyregels van toepassing en dan mogen personen niet herkenbaar in beeld worden gebracht.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen