16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneVeehouder mag van Raad van State toch uitbreiden in Deurne met stal...

Veehouder mag van Raad van State toch uitbreiden in Deurne met stal voor 2.752 varkens

De Astense veehouder die zijn varkensbedrijf aan de Donschotseweg in Deurne wil uitbreiden, heeft woensdag toestemming gekregen van de Raad van State voor de bouw van een stal waarin 2.752 vleesvarkens worden gehouden. Daarmee komt er een einde aan jarenlang juridisch getouwtrek over het bedrijf dat de Astenaar al in 2012 kocht.

Omwonenden hadden een rechtszaak aangespannen omdat zij van mening waren dat de nieuwe stal niet voldeed en voor overlast zou zorgen. Ook zou de varkenshouder volgens hen misbruik hebben gemaakt van de stoppersregeling om de uitbreiding mogelijk te maken. De Raad van State oordeelde in beide gevallen in het nadeel van de omwonenden.

Volgens de hoogste rechter levert de geurarme stal geen onaanvaardbare stank- en andere overlast voor de omgeving. Tegelijkertijd met de uitbreiding in de nieuwe stal gaat het aantal dieren in twee andere stallen omlaag naar 998 stuks.

Ook heeft de varkenshouder volgens de Raad van State niets verkeerds gedaan wat betreft de stoppersregeling. Die was juist bedoeld om tijdelijk te stoppen met het houden van dieren en veehouders zo de kans te geven om nieuwe emissiearme huisvesting te bouwen, zonder hun varkensrechten kwijt te raken.

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen