11.2 C
Deurne
vrijdag 29 maart 2024
Home- DeurneVeel belangstelling voor Peelvenen Ecotop in Ospel; ‘Droge jaren hebben Peel geen...

Veel belangstelling voor Peelvenen Ecotop in Ospel; ‘Droge jaren hebben Peel geen goed gedaan’

De Peelvenen Ecotop kon afgelopen zaterdag rekenen op grote belangstelling. Bij Buitencentrum De Pelen in Ospel stonden 150 stoelen klaar voor de bezoekers en die waren ook allemaal bezet. Vrijwilligers en organisaties zoals Staatsbosbeheer, Limburgs Landschap en stichting Koeleloere gingen het gesprek aan over de Peel in relatie tot de landbouw. Het is voor de tweede keer dat het symposium wordt gehouden.

Verschillende presentaties gaven de bezoekers informatie over verdroging en vermesting en de negatieve invloed ervan op de soortenrijkdom. Na een welkomstwoord door burgemeester Birgit op de Laak van Nederweert en gedeputeerde Geert Gabriels van de Provincie Limburg, betraden verschillende experts het podium met hun presentatie zoals Gert-Jan van Duinen van Stichting Bargerveen en Piet van de Munckhof die ingingen op het belang van hoogveen en het veenlandschap.

Dieren
Ook de dieren in de Pelen werden belicht met een bijdrage van Jan Slaats van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg over libellen. Bas Hissel van SOVON gaf een lezing over de vogels van de Peel en Boena van Noorden van VWG de Peel concentreerde zich op de zogenoemde spotvogels. Willem Maris van Natuurrijk Limburg praatte de bezoekers van de Ecotop bij over de bestandsontwikkeling van weidevogels rond de Peelvenen.

Klimaat
Bioloog Ton Lenders van het Natuurhistorisch Genootschap dat het symposium samen stichting Koeleloere organiseert, zegt dat het belangrijk is dat de verschillende organisaties rond de Peelvenen in gesprek gaan met elkaar want het gaat niet goed met de plaatselijke natuur: “We hebben natuurlijk een aantal hele droge jaren achter de rug. Dat heeft de Peel geen goed gedaan, dat is wel duidelijk. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de weidevogels, het aantal daarvan is echt in elkaar geklapt omdat die beesten gewoon door verdroging – het grondwaterpeil ligt zo laag – niet de biotopen aantreffen die ze nodig hebben. Dat is wel iets dat met klimaat te maken heeft, denken wij.”

Foto: Twitter Ernest de Groot

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen