17.6 C
Deurne
donderdag 13 juni 2024
Home- DeurneVeel hooikoortsklachten in de regio door groot aantal boompollen en droog weer

Veel hooikoortsklachten in de regio door groot aantal boompollen en droog weer

De afgelopen weken zijn door de pollenmeetstations van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en Leids Universitair Medisch Centrum al veel boompollen geteld van de els, iep, populier, es en wilg. In de regio zorgt dit bij een groot aantal mensen voor hooikoortsklachten als een loopneus en wat later juist een verstopte neus, niesbuien, kriebelhoest en jeukende, branderige en tranende ogen.

Vooral de els veroorzaakt meestal bij behoorlijk wat mensen klachten. Dit jaar is de hoeveelheid elzenpollen in de lucht meegevallen en hebben mensen mogelijk minder klachten ervaren van de els dan in de voorgaande jaren.

Berkenpollen
Na het weekend daalt de middagtemperatuur naar een graad of 9 en komt er meer bewolking. Het koudere en bewolktere weer zal er niet voor zorgen dat de berken stoppen met bloeien. Pas eind maart of begin april stijgt de kans op regen van betekenis, waarbij de lucht schoon kan spoelen. De Pollenplanner van Wageningen University verwacht op basis van de temperatuurprognose voor De Bilt dat de piekperiode van het berkenpollenseizoen dit jaar tussen 31 maart en 18 april valt.

Graspollen
Mensen die alleen allergisch zijn voor graspollen kunnen komende tijd nog ongestoord genieten van het fraaie lenteweer. Door zon en warmte zal het gras wel groeien, maar nog niet bloeien. Bovendien is de bovenste bodemlaag droog, waardoor gras op sommige plaatsen geel begint te kleuren. Normaal gesproken komen eind april of begin mei de eerste grassen tot bloei.

De start van het graspollen-seizoen is afhankelijk van het temperatuurverloop in april en droogte kan een remmend effect hebben op de bloei van grassen. De piek van het graspollenseizoen valt gemiddeld genomen eind mei en in juni.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen