0.4 C
Deurne
vrijdag 9 december 2022
Home- DeurneVeel vragen tijdens commissievergadering over acute geldnood Cultuurcentrum

Veel vragen tijdens commissievergadering over acute geldnood Cultuurcentrum

Met de feestdagen in aantocht is de maand december voor de meeste gezinnen een dure maand. Voor wethouder Biemans ligt een verlanglijstje van het bestuur van het Cultuurcentrum op tafel, dat zij in augustus al bij hem hebben neergelegd. Maandagavond heeft de raadscommissie Ruimte en Economie vergaderd over de acute geldnood van het Cultuurcentrum.

Onder aan de streep wordt Biemans gevraagd om 110.00o euro extra subsidie te verlenen vanwege onvoorziene kosten. Dat komt boven op de jaarlijkse gemeentelijke subsidie van 301.000 en de jaarlijkse kosten voor de afschrijving van het gebouw en installaties (292.000). Daarmee zou de teller voor dit jaar op ruim zeven ton komen te staan. Tijdens de raadscommissievergadering Ruimte en Economie bleek maandagavond dat de wethouder bereid is het bestuur tegemoet te komen met een incidentele subsidie van 70.000 en een resterende subsidie van 40.000, onder voorwaarde dat het bestuur aantoont dat dit soort ‘lijken’ in de toekomst niet meer uit de kast zullen komen.

Eenmalige subsidie
Voordat de wethouder aan het woord kwam, mochten alle politieke partijen hun mening geven. Daaruit bleek dat de meeste partijen wel mee konden gaan in de verstrekking van een eenmalige subsidie. Transparant Deurne maakte daarop een uitzondering. Uit de geschatte cijfers voor volgend jaar blijkt dat het liquiditeitsprobleem van het Cultuurcentrum begin 2020 maximaal 50.000 bedraagt. Het CDA en VVD stelden daarom voor het eenmalige subsidiebedrag tot dit bedrag te beperken. Progressief Akkoord was weer van mening dat de jaarlijkse subsidie structureel verhoogd zou moeten worden, omdat het CCD nog steeds niet voldoende vet op de botten heeft.

‘Geen cent meer naar CCD’
Transparant Deurne trok behoorlijk van leer en is van mening dat er ‘geen cent extra meer aan subsidie’ naar het Cultuurcentrum mag gaan. Zij stelden een lening voor, die op termijn terug betaald moet worden, waar in tweede aanleg VVD ook in mee ging. DOE! stond pal achter de aanpak van haar wethouder. DeurneNU vond het toch wel bijzonder vreemd dat de wethouder nu pas met dit voorstel naar buiten was gekomen, terwijl dit liquiditeitsprobleem in augustus al bekend was. Door een actievere houding van de wethouder was er volgens DeurneNU niet de negatieve berichtgeving geweest die nu is ontstaan. De PvdA vond dat de positieve ontwikkelingen met groeiende bezoekersaantallen bij het CCD niet de kop ingedrukt mogen worden.

FTE’s
Uit vragen die eerder aan de wethouder waren gesteld, bleek dat er 3,4 FTE’s bij het CCD werkzaam zijn, verdeeld over vier personen. Volgens de financiële cijfers zou er jaarlijks 273.856 aan loon worden uitgekeerd aan vast personeel, inclusief schoonmaak. Dat zou neerkomen op een gemiddeld jaarsalaris van 80.545, zo rekende Transparant Deurne voor. De ambtenaar van wethouder Biemans beloofde voor de volgende raadsvergadering met een raadsbrief te komen met daarin een meer genuanceerde verantwoording van dit bedrag. Hieruit bleek dat ook de twee medewerkers met een jaarcontract in de berekening van het vaste loon vallen. Dat bleken nog 1,2 FTE’s te zijn verdeeld over twee personen. Zo komen de gemiddelde loonkosten per medewerker op € 59.533,00 uit. Deze gemiddelde loonkosten zijn niet het salaris wat de medewerkers uitgekeerd krijgen maar ook inclusief Arbo- en scholingskosten en werkgeverslasten. PvdA vond het onkies dat er over de hoogte van salarissen van individuele medewerkers werd gesproken, waarop DeurneNU zich weer afvroeg waarom dat onkies zou zijn. Ook vond Progressief Akkoord/GroenLinks het ongewenst dat de functie werd genoemd van degene die langdurig ziek was, dat zou ook naar de persoon zelf herleid kunnen worden, wat in strijd is met de privacywetgeving.

Lange zit
Uiteindelijk werd het een lange zit voor iedereen en werd de vergadering ruim na middernacht gesloten. Op dinsdag 17 december zal er tijdens de raadsvergadering opnieuw over dit onderwerp vergaderd, maar ook gestemd gaan worden. Voorlopig ziet het ernaar uit dat het Cultuurcentrum voor het eind van het jaar opnieuw gered zal worden, zodat naar verwachting in het nieuwe jaar de opgaande lijn weer doorgezet kan worden.

Foto: Archief DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen