10.8 C
Deurne
zondag 25 september 2022
Home- DeurneVeel weerstand tegen heropening vliegbasis De Peel; 150 bezwaren uit Milheeze

Veel weerstand tegen heropening vliegbasis De Peel; 150 bezwaren uit Milheeze

Defensie heeft al ruim 600 bezwaren binnengekregen van tegenstanders van de heropening van vliegbasis De Peel, 150 daarvan zijn afkomstig van mensen uit Milheeze.

De plannen van Defensie om van de Luitenant-generaal Bestkazerne weer een luchtmacht-kazerne te maken, brengt veel ongerustheid bij omwonenden over vooral de mogelijke geluidsoverlast. De bedoeling is om vliegbasis De Peel op zijn vroegst in 2024 opnieuw in gebruik te nemen om in drie perioden van zes weken per jaar te kunnen oefenen. De operaties vinden plaats overdag, in de avond en in de nacht.

Geluidzone
Er zijn ook extra zorgen bij omwonenden over mogelijke geluidsoverlast omdat op de basis in Vredepeel niet met F-16’s maar met de nieuwe F-35’s zal worden gevlogen. Een deel daarvan vliegt al in Nederland en heeft als thuisbasis Leeuwarden waar 15 toestellen zijn gestationeerd. De andere 24 vliegtuigen gaan naar Volkel maar de geluidzone is daar niet voldoende om alle vliegbewegingen binnen de norm te kunnen uitvoeren. Deze zouden voor een deel verplaatst moeten worden naar vliegbasis De Peel waar dan 12 toestellen zouden opereren.

Huilende wolf
De komst van de F-35 straaljager voorspelt weinig goeds als het gaat om het aantal decibellen geluid die het vliegtuig produceert, weten omwonenden van de vliegbasis Leeuwarden. Zij geven aan dat de F-35’s meer geluid maken dan de voorganger, de F-16. Bij een meting in Friesland komt een overvliegende F-16 uit op 82dB maar de nieuwe F-35 op 108dB. Omwonenden geven aan dat het net lijkt alsof er een huilende wolf over komt vliegen en dat soms zelfs de dakpannen gaan trillen vooral bij de landing van het toestel. Laura Kors maakte voor EenVandaag een video-opname van een overvliegende F-35 waarin Geert Verf uit Marsum aantoont hoeveel dB het toestel veroorzaakt. Bekijk hieronder de video.

Tekst gaat verder onder de video.

De landingsbaan van het vliegveld De Peel ligt in noordoostelijke richting. Afhankelijk van de windrichting zullen de vliegtuigen opstijgen en landen over dorpen als Milheeze, Overloon en Vierlingsbeek. Dat zijn ook de plaatsen waaruit de meeste bezwaren vandaan komen van de in totaal 600 meldingen die nu bij Defensie zijn binnengekomen.

Foto: Ministerie van Defensie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen