In een groot deel van het gebied van waterschap Aa en Maas is het vanaf 7 juni 2019 verboden om te beregenen met water uit sloten en beken, hier valt ook de hele Peelregio onder.
De maatregel geldt niet alleen voor de agrarische sector. Het sproeien van de tuin of sportvelden vanuit de sloot is bijvoorbeeld ook verboden. Het waterschap is overgegaan tot de maatregelen omdat het ondanks de regen van de afgelopen dagen nog steeds erg droog is. Met het instellen van het onttrekkingsverbod wil het Waterschap verdere daling van het waterpeil voorkomen.
Buffer
Verder wordt sinds kort ook zand-win-plas Hoogdonk, ten zuiden van Deurne ingezet als buffer om tijdelijk water op te slaan. Hierdoor wordt 100.000 m3 water (100.000.000 liter) opgespaard dat kan worden gebruikt om het achterliggende gebied bij aanhoudende droogte van water te voorzien.
Droger
De droogte van 2018, een drogere winter en een relatief droog voorjaar leiden ertoe dat het waterschap deze maatregel moet nemen. Op dit moment is het zelfs droger dan vorig jaar rond deze tijd. Door de lage waterstanden kan er schade ontstaan aan oevers en kaden en is er kans op sterfte van dieren en planten in sloten en beken. Zodra de omstandigheden dit toelaten, wordt het verbod ingetrokken.
Uitzonderingen
Het onttrekkingsverbod geldt voor het gebied ten zuiden van de lijn ’s-Hertogenbosch, Nuland en Herpen en is van kracht tot het moment dat het waterpeil in de kanalen, sloten en beken weer op niveau is. Er zijn nog beken, sloten en kanalen waar voldoende water in aanwezig is en waar wel water uit gebruikt mag worden. Dit zijn onder meer het Kanaal van Deurne, de Helenavaart en de Zuid Willemsvaart door Helmond. Alle uitzonderingen kun je nalezen op de website van het waterschap Aa en Maas.
Foto’s: Pexels/waterschap Aa en Maas