20.9 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneVerdubbeling subsidie naar 530.000 euro moet bibliotheek Deurne openhouden

Verdubbeling subsidie naar 530.000 euro moet bibliotheek Deurne openhouden

Het college van de gemeente Deurne wil de jaarlijkse subsidie van de bibliotheek in Deurne verhogen naar 530.000 euro. Daarmee moet de openstelling van de bieb zeker worden gesteld. Drie maanden geleden luidde Directeur Robin Verleisdonk van Bibliotheek Helmond-Peel de noodklok wat betreft de toekomst van de vestiging in Deurne.

In een gesprek tijdens de vergadering van de Raadscommissie Omgeving gaf Verleisdonk toen aan dat er structureel meer geld nodig is dan de huidige 265.000 euro. Ook gaf de bibliotheekdirecteur aan dat er een scheefgroei zit in de gezamenlijke financiering door de gemeentes Helmond, Deurne, Asten en Someren. Deurne draagt 7 euro per inwoner bij, Helmond 18 euro en Asten en Someren 13 á 14 euro. Dat betekent volgens Verleisdonk dat Deurne in verhouding al jaren te weinig geld uitgeeft aan Bibliotheek Helmond-Peel.

Verdubbeling
De leden van de Raadscommissie Omgeving kregen op 17 mei drie scenario’s voorgeschoteld waarbij zij de voorkeur gaven aan het tweede scenario waarvoor een verdubbeling van de jaarlijkse subsidie noodzakelijk is. Hierbij is de waarborging van de Bibliotheek op School (BOS) voor de doelgroep 0-12-jarigen voor de gemeente wel een vereiste. Ook moeten er naast een centrale bibliotheekvestiging ook bibliotheekvoorzieningen zijn in of nabij de kerkdorpen.

Jeugd en kwetsbaren
De focus van de bibliotheek moet volgens burgemeester en wethouders liggen op de doelgroepen jeugd en kwetsbaren. Hierbij zijn het bevorderen geletterdheid en leesplezier belangrijk en ook de digitale inclusie en het digitaal burgerschap van elke inwoner van de gemeente Deurne.

Ontmoetingsplek
Als de bibliotheek de forse subsidieverhoging wil krijgen, zal deze daarnaast een aantal aanvullende taken moeten uitvoeren in het nieuwe gemeentehuis. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het organiseren van ontmoetingen, debatten, lezingen en informatiebijeenkomsten. Ook moet de bibliotheek het mogelijk maken voor iedereen om kennis te kunnen maken met kunst en cultuur en moet de bieb een ontmoetingsplek worden waar studeer- en werkplekken voor scholieren en ZZP’ers zijn.

Volgende week bespreekt de Raadscommissie Samenleving en Bestuur het voorstel en op dinsdag 27 september is het aan de gemeenteraad om een definitief besluit te nemen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen