De geschiedenis van het dorp Helenaveen is iets dat nog steeds veel mensen fascineert. Ook de werkgroep Het Helenaveen van Toen merkt dat aan de drukbezochte informatiebijeenkomsten die ze organiseren. In de komende periode houden ze daarom twee lezingen door Gerard Veldhuijzen en Maarten Dolmans en vindt er een excursie plaats naar het Peelmuseum in Horst-America.
De werkgroep die de verhalen van toen over Helenaveen levend wil houden met verschillende activiteiten, bestaat uit Gerard Veldhuijzen, Jan van Woezik, Annie van Galen, Wim van der Werf, Riki Bakker-van Mullekom en Sandra van Cauwenberghe. Ze zien aan de enthousiaste reacties dat zij niet de enigen zijn die benieuwd zijn naar het leven van vroeger in hun dorp en dat motiveert hen weer om elke keer nieuwe dingen te bedenken om het Helenaveen van toen onder de aandacht te brengen.
Eerste bewoners
De lezing van Hans van de Laarschot kon vorig jaar rekenen op een groot aantal bezoekers, die hoorden hoe hij uitvoerig vertelde over de eerste jaren van het Helena Veen. Veenprofielen in de Peel en de eerste ‘vaste’ bewoners waren belangrijke thema’s in zijn verhaal.
Gerard Veldhuijzen gaat op maandag 26 februari verder met de geschiedenis van de vroege bewoners. Welke families kwamen er direct ná de eerste pioniers? Wat weten we van ze? Om welke families gaat het? Wat waren hun werkzaamheden en waar kwamen ze vandaan? Dat zijn maar een paar vragen waar Veldhuijzen antwoord op gaat geven.
Oude foto’s
“Omdat namen alleen niet zoveel zeggen, gaan we vooral kijken naar de familiefoto’s en de foto’s uit de beginjaren van het bestaan van het dorp”, zeggen de leden van de werkgroep. Daarom zijn ze nog op zoek naar mensen die oude (familie)foto’s uit die tijd hebben: “Laat het ons dan weten. Deze zijn voor ons echt goud waard!”
De laatste decennia staat de ‘Gouden’ helm uit de Peel weer in de belangstelling. Reden voor de werkgroep om ook hierover een lezing te houden. Het is volgens hen niet voor niets dat er veel aandacht is voor de helm: “Want het is één van de belangrijkste archeologische vondsten uit Nederland en misschien wel uit laat Romeins Europa.”
Kledij
De helm is in vele publicaties als illustratie te zien, vaak alleen, soms met nog foto’s van de bij de helm gevonden schoenen, mantelspeld of ruiterspoor. Dit in tegenstelling tot het stuk textiel dat bij de helm gevonden werd. Zelden wordt deze kledij besproken of afgebeeld. Ook hoe de Romeinse uitrusting van de militair er verder uit zag, blijft een onderwerp dat niet vaak wordt aangeroerd.
In de lezing van Maarten Dolmans op maandag 25 maart wordt wel dieper ingegaan op het textiel en het belang ervan. Waar was het van gemaakt, hoe was het gemaakt en waar kwam het vandaan? Een tipje van sluier wil de werkgroep wel oplichten; het komt volgens hen van heel ver weg: “Mede op basis van het textiel kunnen we ook een deel van het interessante leven van de militair reconstrueren.”
320 na Christus
Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de uitrustingsstukken die niet bewaard zijn gebleven. Daarbij wordt door Dolmans geprobeerd een zo volledig beeld te reconstrueren van de uitrusting en het uiterlijk van de militair die rond 320 na Christus door de Peel trok. Tijdens de lezing worden ook reconstructies van de kleding en zijn volledige uitrusting getoond.
Zaterdag 13 april gaat de werkgroep samen met andere geïnteresseerden op excursie naar het Peelmuseum in Horst-America. “In het Peelmuseum zetten we de klok terug en laten we je de sfeer opsnuiven van het harde leven en zware werk van de noeste Peelarbeiders tijdens de turfwinning en de ontginningen van de Peel”, aldus de werkgroep.
De lezing van Gerard Veldhuijzen vindt plaats op maandag 26 februari in Dorpscentrum De Gouden Helm in Helenaveen en begint om 20.00 uur. Ook de lezing van Maarten Dolmans vindt daar plaats, maar dan op maandag 25 maart om 20.00 uur. De excursie naar America is op zaterdag 13 april, deelnemers vertrekken om 13.30 uur vanaf Dorpscentrum De Gouden Helm.
Aanmelden voor de activiteiten kan via info@helenaveenvantoen.nl. De deelnamekosten bedragen 10 euro per lezing en zijn inclusief twee keer koffie of thee. Voor het hele programma van de twee lezingen en de excursie zijn de deelnamekosten 25 euro.
Foto’s: Werkgroep Het Helenaveen van Toen