18.7 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneVernieuwde N270 tussen Deurne en grens met Limburg krijgt gerecycled asfalt

Vernieuwde N270 tussen Deurne en grens met Limburg krijgt gerecycled asfalt

Bij de reconstructie van de N270 tussen Deurne en de grens met Limburg heeft de provincie in verband met de stikstofregels noodgedwongen moeten kiezen voor alternatieve werkwijzen zodat het project geen stikstofdepositie veroorzaakt op de nabijgelegen Natura 2000-gebieden en er geen Wnb-vergunning nodig is. Dat heeft er toe geleid dat aannemer Strukton onder meer elektrische bouwmachines inzet, maar ook voor de asfaltering gebruikmaakt van een duurzame oplossing.

“Al het asfalt dat we toepassen bij de herinrichting van de N270 bestaat uit hergebruikt materiaal. Niet alleen in de onderste lagen, maar ook in de asfaltdeklaag, de zichtbare bovenste laag van het wegdek waar we overheen rijden. Er wordt maar liefst 65 tot 70 procent oud materiaal gerecycled in plaats van dat hiervoor nieuwe grondstoffen worden gewonnen”, aldus de provincie en Strukton.

Fundering
De uitvoerder heeft verschillende slimme oplossingen moeten bedenken om de stikstofuitstoot van het hele project zoveel mogelijk te beperken. “Voor het wegvak binnen de komgrens van Deurne is ook de hele bestaande fundering van de weg hergebruikt, nadat deze is doorgewoeld. Zo hoefden we geen nieuwe materialen aan te voeren”, meldt Strukton.

Verlichtingsmasten
In overleg met de gemeente Deurne heeft de uitvoerder verder een deel van de verlichtingsmasten opnieuw gebruikt: “We streven naar een zo hoog mogelijke trede op de ‘r-ladder’. Die geeft de mate van circulariteit, oftewel hergebruik, aan. Waarschijnlijk zeggen de termen ‘reduce’, ‘repair’, ‘reuse’ en ‘recylce’ wel iets. Met het slimme hergebruik van materialen op en bij de N270 streven we in Deurne naar een zo duurzaam mogelijke manier van werken.”

Afgelopen weken werd de N270 tussen Deurne en de rotonde bij Ysselsteyn een aantal weekenden afgesloten om voornamelijk aan de hoofdrijbaan te kunnen werken. “Het werk aan de N270 vordert gestaag. Ook de slimme verkeerslichten werken inmiddels. Weginspecteurs van de provincie Noord-Brabant monitoren de werking en afstelling en waar nodig passen zij deze afstellingen aan”, zegt Strukton.

Wegafsluitingen
Ook komende periode wordt de weg nog twee keer een weekend afgesloten vanwege de werkzaamheden. Vrijdag 31 mei is de weg dicht vanaf 19.00 uur tot maandag 3 juni om 06.00 uur. De weg is ook afgesloten van vrijdag 14 juni om 19.00 uur tot maandag 17 juni om 06.00 uur.

Uitvoerder Strukton maakte van de werkzaamheden die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden een video, waarin wordt uitgelegd wat er tot nu toe is gebeurd. Deze kun je hieronder bekijken.

Lees ook: Nieuwsdossier: Reconstructie N270

Foto’s: provincie Noord-Brabant/Strukton

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen