20.9 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneVerschillende overtredingen geconstateerd bij controles in Deurne

Verschillende overtredingen geconstateerd bij controles in Deurne

Het Peelland Interventie Team (PIT) heeft op dinsdag 31 januari een integrale controle uitgevoerd. Dit was de eerste PIT-controle in de gemeente Deurne. Het team heeft twee woningen en twee loodsen bezocht. Van deze panden bestond het vermoeden dat hier veel mensen verbleven. Bij de controle zijn verschillende overtredingen gesignaleerd. Op een aantal punten is direct actie ondernomen, naar andere aangetroffen zaken vindt nog nader onderzoek plaats en worden indien nodig nog passende maatregelen genomen.

Bij de controle in een loods aan de Helmondsingel in Deurne bleek dat daar 20 arbeidsmigranten verblijven. Zij sliepen met veel personen in kleine ruimtes. Voor deze huisvesting was geen vergunning aangevraagd. Ook stonden verschillende bewoners niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Er wordt nader onderzoek gedaan naar de arbeids- en woonomstandigheden van deze buitenlandse arbeiders. Onder andere de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt hiervoor ingeschakeld.

Er werd ook gecontroleerd bij een woning aan de Helmondsingel. Hier werden vijf arbeidsmigranten aangetroffen. Ook voor deze huisvesting was geen vergunning aangevraagd en ook hier klopte de bewoning niet met de inschrijvingen in de Basisregistratie Personen (BRP). Eén persoon is uitgeschreven uit de BRP, omdat diegene niet meer woonde op dit adres. Het vermoeden bestaat dat deze persoon terug is naar het land van herkomst. Door uitschrijving uit de BRP vervallen de rechten die iemand heeft als hij of zij staat ingeschreven in Nederland.

Bij een controle in een loods en een woning aan de Fabriekstraat in Deurne werd één persoon aangetroffen die in de loods woonde. Dit is niet toegestaan. De bovenwoning werd bewoond door zes arbeidsmigranten. Ook voor deze locatie is geen vergunning aangevraagd en ook hier klopte de bewoning niet met de inschrijvingen in de BRP. Ook in dit geval werd één persoon, die niet meer op dit adres verblijft, uitgeschreven uit de BRP. Tijdens de controle bleek bovendien dat er sprake was van een brandonveilige situatie. De verhuurder is gemaand om direct maatregelen te nemen om een brandveilige slaapplek te creëren. Naar deze locatie wordt ook nader onderzoek gedaan. Indien nodig worden er verdere maatregelen genomen.

Burgemeester Hilko Mak: “In onze regio verblijven veel buitenlandse werknemers, die hier bijvoorbeeld komen werken bij tuinbouwbedrijven of in fabrieken. Het is van belang dat hun werkgevers en de verhuurders van hun woonadressen zorgen voor goede huisvesting. Als dat niet gebeurt, dan treden we daar tegen op. Met het Peelland Interventie Team slaan we met verschillende organisaties de handen ineen om dit soort misstanden aan te pakken. Maar we handhaven niet alleen, we bieden ook zorg. We komen op voor de veiligheid en het welzijn van deze arbeidsmigranten, zodat zij hier op een verantwoorde manier kunnen verblijven.”

Inwoners kunnen overlastsituaties en verdachte situaties aan het PIT doorgeven. Dit kan anoniem per telefoon 0492-587309 of per e-mail info@pitteam.nl. Tips worden vertrouwelijk behandeld.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen