10.4 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- Deurne Basis voor toekomst Peelvenen is gelegd; ‘Het is nu de taak...

[VIDEO] Basis voor toekomst Peelvenen is gelegd; ‘Het is nu de taak van de natuur om te helen’

Ongeveer zeven jaar is er in de Peelvenen gewerkt aan het leggen van een basis voor natuurherstel. Volgende maand kunnen geïnteresseerden tijdens een wandeling van onder meer Staatsbosbeheer de resultaten bekijken en op plekken komen die normaal voortaan gesloten zijn voor bezoekers.

Met het kletsnatte weer van de laatste weken lijkt het onwaarschijnlijk, maar om verdere verdroging van het gebied te voorkomen, moesten de provincie Noord-Brabant, waterschap Aa en Maas en alle andere gebiedspartners een aantal maatregelen nemen. Eén daarvan was de uitvoering van project Leegveld. Hiermee moest de balans tussen water, landbouw en natuur in de Peelvenen hersteld worden. “De waterhuishouding in het gebied was een groot knelpunt”, zegt de provincie.

Goede basis
Met het aanleggen van compartimenten en kades, het plaatsen van stuwen en het graven van sloten en greppels is die verbeterd en ligt er volgens de samenwerkende partijen nu een goede basis voor herstel van de omgeving. “Er is 940 hectare bestaande natuur verbeterd en 180 hectare nieuwe natuur ingericht in het Natuurnetwerk Brabant (NNB)”, aldus de provincie.

Tekst gaat verder onder de video.

Het project had een prijskaartje van honderd miljoen euro en kreeg in de lange periode van uitvoering de nodige kritiek en weerstand te verwerken. Toch was het volgens de provincie hoognodig dat er werd ingegrepen in het beschermde Natura 2000-gebied op de grens van Brabant en Limburg. “Het heeft te lijden onder de toenemende verdroging en hoge stikstofwaardes. Om deze unieke natuur te blijven behouden, was het nemen van maatregelen noodzakelijk”, zegt de provincie.

Zeldzame planten en dieren
“Nederland telt maar een paar van deze gebieden. Ook noemen zeldzame planten en dieren de Deurnsche Peel hun thuis”, vertelt boswachter Lieke Verhoeven van Staatsbosbeheer. De werkzaamheden bij project Leegveld waren ook volgens haar absoluut nodig om het gebied te behouden: “Het project is medio 2023 afgerond en het is nu de taak van de natuur om te helen.”

De Peelvenen bevatten een uniek hoogveenrestant omdat het ooit een uitgestrekt hoogveenmoeras van honderden hectares groot was. Door het uitgraven van turf is vroeger veel hoogveen verdwenen. Ook het overgebleven hoogveen staat onder druk. Ondanks dat er volgens de provincie en andere samenwerkingspartners nog veel maatregelen nodig zijn, ligt er in hun ogen met het afronden van project Leegveld een goede basis voor natuurherstel en zijn de Peelvenen klaar voor een volgende fase.

Vitale Peel
Daarbij gaan overheden, agrarische sector en natuurorganisaties samenwerken in gebiedsgerichte aanpak Vitale Peel. Ook inwoners en ondernemers in het gebied spelen hierin een rol om te komen tot een toekomstbestendige Peel. “Bij deze integrale aanpak komen opgaven op het gebied van (be)leefbaarheid, water en bodem, economisch perspectief, energie, landbouw en natuur samen”, aldus de provincie.

Door de maatregelen zijn wel verschillende gebieden voortaan afgesloten voor wandelaars en andere recreanten, zodat de natuur daar beter beschermd is. Eind volgende maand is er toch nog een kans om dit soort plekken van dichtbij te zien tijdens een wandeling onder leiding van Staatsbosbeheer, waterschap Aa en Maas en aannemer Wetering.

Leerzame tocht
“Tijdens je bezoek word je meegenomen langs de resultaten en de uitvoering van project Leegveld. Je krijgt een inkijk in de bijzonderheden van het gebied en komt op plekken die gesloten zijn voor bezoekers. Bewonder je over het snelle herstel van de natuur tijdens deze leerzame tocht”, zegt boswachter Lieke Verhoeven.

De wandeling van ongeveer 7 kilometer vindt plaats op zaterdag 20 januari 2024 en begint om 9.30 uur in Hoeve Willem 3 aan de Soemeersingel 127 in Helenaveen. Rond 10.00 wordt er een presentatie gegeven, waarna om 10.30 uur de wandeling start. Boswachter Lieke Verhoeven meldt dat de interesse voor de wandeling zo groot is, dat het maximaal aantal deelnemers inmiddels is bereikt.

Het informatieboekje over de Peelvenen kun je downloaden via deze link.

Lees ook: Nieuwsdossier Project Leegveld

Foto: Marinus Biemans

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen