18.5 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- HelenaveenVrijwilligers herstellen natuur Helenaveen: ‘Van de 500 bomen, zijn er nu 457...

Vrijwilligers herstellen natuur Helenaveen: ‘Van de 500 bomen, zijn er nu 457 stuks geplant’

Vrijwilligers van de werkgroep Stormbomen hebben in Helenaveen afgelopen zaterdag opnieuw vijftien bomen geplant. Al vanaf 2016 zijn ze in overleg met gemeente Deurne en Dorpsraad Helenaveen bezig om elk jaar een aantal bomen terug te plaatsen, die in de storm van 2010 verloren zijn gegaan.

“Iedere winter worden twee tot drie plantdatums gekozen, waarvan één keer in de twee jaar samen met de basisschool tijdens boomplantdag. Van de 500 stuks terug te zetten bomen, zijn er nu 457 stuks geplant”, vertelt André Joosten van de werkgroep.

Voor het planten en de verzorging van de bomen door het jaar heen, krijgen de vrijwilligers een vergoeding van de gemeente. “De opbrengst van dit planten gaat naar de dorpsraad en wordt gebruikt voor allerlei activiteiten en initiatieven die Helenaveen nog leefbaarder, mooier en gezonder maken”, legt Joosten uit.

Juiste plekken
Hij herinnert zich nog de zware zomerstorm van 2010, waarbij talloze bomen verloren gingen: “De gemeente Deurne vroeg toen of we die bomen op één of andere manier terug wilden hebben in Helenaveen. ‘Natuurlijk!’, hebben we toen gezegd.” Ondertussen is wel gebleken dat dit minder eenvoudig is dan het lijkt. “Het is de kunst om de juiste plekken ervoor te vinden. Daar moet je de tijd voor nemen; we zijn er niet voor niks al vanaf 2016 mee bezig”, aldus André Joosten.

In maart van volgend jaar gaan de vrijwilligers aan de slag met de volgende plantronde en komen ze weer een stuk dichterbij de 500 stuks. “Daarbij komen ook nog eens 145 inboet-bomen, die worden teruggeplaatst”, legt Joosten uit. Dat zijn exemplaren die na de aanplant niet zijn aangeslagen of beschadigd zijn geraakt. “Die gaan we dus ook nog vervangen. Zo draagt Helenaveen haar steentje bij aan de cultuurhistorische waarde inde vorm van de laanstructuur van het dorp en het herstel van de natuur.”

Foto’s: André Joosten/werkgroep Stormbomen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen