8.3 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- Deurne Beruchte Deurnese hondenfokker mag half jaar geen honden houden

[VIDEO] Beruchte Deurnese hondenfokker mag half jaar geen honden houden

De hondenfokker uit Deurne bij wie al meerdere keren verwaarloosde dieren in beslag zijn genomen, mag een half jaar lang geleden geen honden houden of verzorgen. De economische rechter in Zwolle oordeelde vrijdag dat de gezondheid van de honden en puppy’s die de man nu heeft in gevaar is en dat de maatregel daarom per direct ingaat.

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en politie houden de fokker al bijna zes jaar in de gaten omdat de man keer op keer dieren verwaarloost. In mei probeerde de man 118 honden te verstoppen om een controle van de inspectiedienst te ontlopen. De politie ontdekte de dieren na een melding en schakelde de inspectiedienst in, die alle dieren in bewaring nam.

Zieke honden
Daarvoor werden in de maand april 25 verwaarloosde dieren bij de fokker meegenomen en in maart ook al 21 dieren. Telkens bleken volgens de inspectiedienst de huisvesting en hygiëne niet voldoende op orde. De honden hadden vervilte vachten, schurftmijtinfecties en verwaarloosde gebitten. Ook waren veel van de dieren ernstig ziek door luchtweginfecties, darminfecties en schurftmijt.

Het houdverbod dat de broodfokker nu heeft gekregen is een ‘bijzondere maatregel’ die een rechter op dit moment kan opleggen, maar er komt een aanpassing in de wetgeving die het makkelijker maakt om dierenverwaarlozers en -mishandelaars voor een lange termijn een verbod op te leggen om nog dieren te houden. Dit kan zelfs oplopen tot levenslang. De Tweede Kamer ging in mei akkoord met de invoering van het zogeheten zelfstandig houdverbod.

Handhavingsverzoek
De huidige actie van de rechter in Zwolle heeft nog niets te maken met die nieuwe regeling, legt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming uit: “Die handhavingsverzoeken krijgen we eens per kwartaal. Het grote verschil met het nieuwe houdverbod is dat je er voor lange termijn niet meer vanaf komt en handhaving eenvoudiger wordt. Geen lange trajecten: als je dieren in huis hebt, worden ze direct meegenomen en volgt een celstraf.”

Of de val van het kabinet voor vertraging zorgt van de invoering van het zelfstandig houdverbod, is nog niet duidelijk. “Onze verwachting is dat de rechter het verbod uiterlijk begin volgend jaar kan gaan opleggen aan dierenverwaarlozers en –mishandelaars”, zegt de inspectiedienst.

Ware doorbraak
Voor hen is de goedkeuring voor de aanpassing van de wet een geschenk uit de hemel. “Dit is een ware doorbraak in de geschiedenis van de handhaving op dierenwelzijn”, zegt Marc Jacobs, hoofd van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. “Wij zien met grote regelmaat dat mensen na een inbeslagname en een straf of een bestuursrechtelijke last, gewoon opnieuw dieren in huis nemen en weer in de fout gaan. Daar is op dit moment niet zo heel veel tegen te beginnen”, legt Jacobs uit.

De aanpassing van de wet zou volgens de inspectiedienst een groot verschil maken bij de aanpak van misstanden: “Van een zelfstandig houdverbod komt de veroordeelde voor lange tijd – en in de schrijnendste gevallen levenslang – niet meer af. Overtreding betekent onherroepelijk een celstraf, die verder oploopt bij recidive.”

De ‘bijzondere maatregel’ die nu is opgelegd aan de broodfokker uit Deurne, is minder ingrijpend dan het toekomstige zelfstandig houdverbod. Het zorgt er wel voor dat de man niet alleen een half jaar lang geen honden mag houden, maar ook dat hij ze niet mag laten aanvoeren op geen enkel adres. De rechter in Zwolle geeft aan dat hij wil voorkomen dat nog meer honden de dupe worden van de fokker uit Deurne.

‘Kans op herhaling groot’
Volgens de advocaat van de man is dit niet nodig omdat de man in zijn ogen juist wel heeft gezorgd voor verbetering van de situatie en zeer begaan zou zijn met de honden. Volgens de rechter wil de hondenfokker niet inzien dat hij de verantwoordelijkheid van de zorg van de dieren niet aankan. Hoewel de man in maart een vakbekwaamheidsdiploma heeft behaald, acht de reclassering de kans op herhaling van verwaarlozing groot en adviseerde zelfs een houdverbod van tien jaar.

Als het zelfstandig houdverbod definitief ingaat, zal dat voor de fokker in Deurne voor de huidige misstanden geen consequenties hebben. “Als dat houdverbod er komt, zal het niet met terugwerkende kracht kunnen worden opgelegd. Dus hij ontspringt de dans voor zo’n verbod”, meldt de inspectiedienst. Mocht de man opnieuw de fout ingaan op het moment dat de regeling rond het zelfstandig houdverbod van kracht is, dan kan de hondenfokker wel met de nieuwe maatregel worden aangepakt.

Schrijnende gevallen
De man uit Deurne had eerder broodfokkerijen in de gemeenten Veldhoven, Overbetuwe en Stein waar hij ook met politie en justitie in aanraking kwam. Elke keer als het hem te heet wordt onder de voeten, verdwijnt de broodfokker om in een andere gemeente weer opnieuw te beginnen met zijn activiteiten. “Met de invoering van het houdverbod krijgen we de mogelijkheid om nóg beter in te grijpen in schrijnende gevallen waarbij dieren aan het kortste eind blijven trekken”, zegt de inspectiedienst.

Foto’s: Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID)

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen