6.4 C
Deurne
maandag 26 februari 2024
Home- DeurneSamenwonen op proef wordt mogelijk in Deurne met behoud van bijstandsuitkering

Samenwonen op proef wordt mogelijk in Deurne met behoud van bijstandsuitkering

Inwoners van de gemeente Deurne die een bijstandsuitkering hebben, kunnen vanaf oktober op proef gaan samenwonen zonder dat dit gevolgen heeft voor hun bijstandsuitkering. Senzer gaat hiervoor de pilot ‘Samenwonen op proef’ starten in de hele arbeidsmarktregio Helmond-De Peel.

Het idee komt uit Tilburg waar inwoners met een bijstandsuitkering een periode rust en ruimte kregen om te kijken of zij als partners bij elkaar passen en samen kunnen gaan wonen. Pas daarna werd de uitkering op de nieuwe situatie aangepast. Van de tien keer dat gebruik werd gemaakt van de regeling, leidde dit in zeven situaties tot een duurzame uitstroom, waardoor er geen uitkering meer nodig was.

Hele regio
Deze resultaten waren aanleiding voor moties in de gemeenteraden van Helmond en Laarbeek om het initiatief ook daar te realiseren. Het dagelijks bestuur van uitkeringsinstantie Senzer heeft daarop besloten om in juli te starten met de voorbereidingsfase van een pilot in de hele regio Helmond-De Peel. Vanaf oktober dit jaar kunnen inwoners zich melden bij Senzer voor deze proef. Daarna wordt in het najaar van 2024 bekeken hoe de pilot is verlopen en wordt besloten of ‘Samenwonen op proef’ een vast onderdeel wordt van de dienstverlening van de uitkeringsinstantie.

De samenwerkende partijen geven aan dat er voor de pilot alleen een eenvoudige aanpassing van de regels noodzakelijk is. Minister Schouten meldt in een reactie op Kamervragen over het traject dat het samenwonen op proef binnen de regels van de Participatiewet past.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen