8.8 C
Deurne
zaterdag 20 april 2024
Home- Deurne Broodfokker in Deurne verstopt 118 honden; inspectiedienst neemt dieren in bewaring

[VIDEO] Broodfokker in Deurne verstopt 118 honden; inspectiedienst neemt dieren in bewaring

De hondenhandelaar in Deurne waar de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) afgelopen maanden twee keer eerder misstanden constateerde, heeft in de nacht van zondag op maandag geprobeerd 118 van zijn honden te verstoppen in schuren op een verlaten erf in de buurt van zijn woning. De man wilde op die manier voorkomen dat de dieren bij een hercontrole door LID zouden worden gezien.

De politie ontdekte de dieren maandagochtend na een melding en schakelde de inspectiedienst in. Deze heeft in overleg met de rijksdienst RVO alle dieren in bewaring genomen. Alle kosten voor transport, vervangende huisvestingen (medische) verzorging verhaalt de rijksdienst op de eigenaar. Daarnaast krijgt de man een proces-verbaal.

Tekst gaat verder onder de video

Verlaten terrein
Volgens ooggetuigen heeft de fokker de hele zondagnacht met een busje af en aan gereden om de honden van zijn eigen erf naar het verlaten terrein te brengen. Bij eerdere inspecties op het huisadres van de fokker werden grote hoeveelheden verwaarloosde en zieke honden weggehaald.

Ontduiken
Voor de overige viervoeters kreeg de man destijds bestuursrechtelijke lasten opgelegd om de leefomgeving en de gezondheid zo snel mogelijk op orde te brengen. De opgelegde termijn hiervoor liep deze week af, wat zou leiden tot een hercontrole die de handelaar met de nachtelijke verstopactie klaarblijkelijk probeerde te ontduiken.

Geen water
Tijdens de inspectie in de schuren bleek opnieuw dat de meeste dieren er slecht aan toe waren. “Niet alleen waren de ruimtes totaal ongeschikt voor het huisvesten van de honden, de fokker had ook besloten om alle dieren, waaronder hoogdrachtige en zogende teefjes zonder water en voedsel achter te laten in hun verblijven”, meldt de inspectiedienst.

Kattenbenches
In een kooi troffen de inspecteurs enkele zogende pups van drie tot vier weken oud aan, die gescheiden waren van hun moeder. Een aantal volwassen dieren zat opgesloten in krappe kattenbenches. Veel van de aanwezige honden hadden een vervilte vacht, sommige dieren hadden kale plekken van de schurftmijt en verwondingen door onderlinge gevechten. Er heerste onder de dieren bovendien een ernstige darminfectie.

Derde keer
Het is de derde keer dat de LID en de politie de broodfokker controleren in de gemeente Deurne, maar hij is al veel langer bekend bij de diensten. Hij heeft eerder fokkerijen gehad in de gemeentes Veldhoven, Overbetuwe en Stein. Na het oplopen van de bestuurs- en strafrechtelijke druk verdween de beklaagde telkens met de noorderzon om in de volgende gemeente opnieuw te starten.

Foto’s: Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen