24.6 C
Deurne
donderdag 25 juli 2024
Home- Deurne Geen ontkomen aan klanken van Koninklijke Harmonie Deurne tijdens ‘KHD 150...

[VIDEO] Geen ontkomen aan klanken van Koninklijke Harmonie Deurne tijdens ‘KHD 150 On Tour’

Waar je ook was in Deurne op zondagmiddag, in het hele dorp waren de klanken van de Koninklijke Harmonie Deurne op enig moment te horen. De reeks miniconcerten begon om 11.00 uur in het pas geopende Tuinpad Park, waarna de muzikanten koers zetten richting het NS-station voor het volgende optreden. Daarna stopten de muzikanten op de Markt en werd ‘KHD 150 On Tour’ tussen 15.30 en 16.30 uur met een laatste concert afgesloten bij het Dinghuis en Groot Kasteel.

Zowel op de verschillende locaties als langs de route die werd afgelegd kon het publiek meegenieten van de muziek die door de KHD-leden werd gespeeld.

Fanfare Deurne
De tour in het kader van het jubileum van de muziekvereniging is een knipoog naar hoe de harmonie 150 jaar geleden begon. Toen nog onder de naam Fanfare Deurne werd er op dezelfde wijze gemarcheerd bij het allereerste optreden voorop in de processie. Deftig in het zwart, met vuurrode hoofden en glimmend opgepoetste, maar wel enigszins gedeukte instrumenten.

Door veel mensen worden fanfares en harmonieën vaak geassocieerd met het marcheren. Toch is dat volgens de KHD-leden in deze tijd al lang geen vanzelfsprekendheid meer: “Natuurlijk, bij het traditionele inhalen van de wandelvierdaagse en natuurlijk bij de carnavalsoptocht wordt gemarcheerd. Daarbuiten vindt dat nog sporadisch plaats.”

Tekst gaat verder onder de video.

Oude tijden
In de meeste gevallen worden muziekuitvoeringen in een orkestbezetting voortaan gegeven op een vaste locatie, zoals in het cultuurcentrum of op de Markt. Maar om nog een keer oude tijden te laten herleven, maakte de Koninklijke Harmonie Deurne zondag een uitzondering.

Het Groot Orkest en Het Nieuwe Orkest speelden muziek uit bekende films, zoals Game of Thrones en How to Train Your Dragon. De Slagwerkgroep trakteerde het publiek op sambamuziek, waarbij zij gebruik maakt van traditionele Braziliaanse slagwerkinstrumenten.

KHD150 On Tour is tevens de seizoensafsluiting van de KHD, maar nog niet het einde van het jubileumprogramma. Na de zomer volgen nog een feestavond in september en jubileumconcerten in oktober en november.

Foto’s: Harold van der Burgt/Dave van Hattem

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen