23.1 C
Deurne
donderdag 25 juli 2024
Home- Deurne Helmondse leerlingen Yuverta college geven bedreigde paddensoort opkikker in Deurne

[VIDEO] Helmondse leerlingen Yuverta college geven bedreigde paddensoort opkikker in Deurne

Leerlingen van het Helmondse Yuverta college hebben vorige week maandag in Deurne 1681 knoflookpadlarven uitgezet achter Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe. De paddensoort wordt met uitsterven bedreigd en dat willen de leerlingen van de Helmondse mbo-school met hun actie proberen te voorkomen.

De knoflookpad komt van nature voor in de poelen en op de zandgronden rond Deurne. Dat is de reden dat de leerlingen vanuit Helmond naar onze gemeente kwamen om de larven hier een plekje te geven op het terrein achter het hotel en vlakbij het Knoflookpad. De studenten werden daarbij geholpen door medewerkers van het Brabants Landschap.

Geur
Het beestje dankt zijn bijzondere naam aan de geur die het uitscheidt wanneer het zich bedreigd voelt. “De lucht die vrijkomt als verdedigingsmechanisme doet aan knoflook denken”, vertelt leerlinge Skout van Den Bosch.

De knoflookpad kan de hulp van de studenten goed gebruiken, want het gaat niet best met deze diersoort. “Om ervoor te zorgen dat deze paddenpopulatie het overleeft, hebben we het project opgezet. In speciale kassen hebben we de soort gekweekt”, zegt student Kaj Greefkens.

Overlevingskans
Het opkweken van de larven zorgt ervoor dat zij niet opgegeten kunnen worden door roofdieren, waardoor de overlevingskans stijgt van 5 naar 80 procent. Naast de verzorging van de knoflookpadlarven hebben de studenten ook werkzaamheden in het leefgebied in Deurne verricht, waaronder poelen opschonen en migratieroutes herstellen.
Verder hebben de studenten een informatiepaneel ontwikkeld voor Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe. Dit werd tijdens de dag van uitzetting van de larven geplaatst en onthuld.

Onderwatermicrofoon
Leerlinge Kaj Greefkens legt uit hoe er bij de voorbereidingen van de uitzetting te werk is gegaan: “Met een onderwatermicrofoon hebben we in de poelen onderzocht of er knoflookpadden waren. Het is nu paartijd dus laten de dieren zich vaak horen. We hebben er een aantal waargenomen, dus zijn de larven hier uitgezet.”

De collega’s van Dit is Helmond maakten een videoreportage over de reddingsactie in Deurne door de Helmondse studenten die je hieronder kunt bekijken.

Foto’s: Yuverta College

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen