21.3 C
Deurne
woensdag 19 juni 2024
Home- Walsberg Leerlingen Gerardusschool duiken in wereld van politiek met eigen verkiezingen en...

[VIDEO] Leerlingen Gerardusschool duiken in wereld van politiek met eigen verkiezingen en les in debatteren

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november zijn leerlingen van groep 7 en 8 van de Gerardusschool in Deurne bezig met een project, waarbij ze onder meer hun eigen politieke partijen hebben opgericht en ze op school eigen verkiezingen houden. Woensdagochtend kregen de kinderen in het Huis voor de Samenleving ook een les in debatteren van wethouder Marinus Biemans.

Omdat veel kinderen hem nog niet kenden, stelde de wethouder zich eerst even voor en heette hij iedereen welkom. Op zijn vraag of iemand wist wat debatteren betekent, kreeg hij als spontaan antwoord: ‘ruzie zonder schreeuwen’. Biemans legde uit dat er bij debatteren nog veel meer komt kijken, zoals duidelijk spreken, je mening geven en vooral ook goed luisteren.

Tekst gaat verder onder de video.

Prikkelende stellingen
Na de korte training in de nieuwe Peelzaal van het gemeentehuis werden er meteen enkele debatten gevoerd tussen de leerlingen met de wethouder als debatleider: “Met prikkelende stellingen ging dat heel goed! Denk bijvoorbeeld aan: ‘geen mobieltjes in de klas’ of ‘de veestapel moet kleiner’”, vertelt Biemans.

Tijdens de debatronden bleek al snel dat de leerlingen goed hadden opgelet bij de les in debatteren. “Ik heb al enkele talenten in de dop gespot! Benieuwd wie uit deze groep over enkele jaren in de gemeenteraad zitten of wethouder zijn in de gemeente Deurne”, zegt wethouder Marinus Biemans. Na het debat kwamen de leerlingen net als echte politici meteen voor de camera en kregen ze de nodige vragen van de pers. Na al dat debatteren was er voor de leerlingen wat te drinken en wat lekkers.

Startsein
Vorige week donderdag gaf burgemeester Greet Buter op de Gerardusschool het startsein voor het project, waarbij de leerlingen leren over politiek, de verkiezingen en de democratie. Buter gaf op de school een presentatie over hoe het bestuurlijk orgaan in Nederland en Deurne in elkaar steekt. Ook mochten de kinderen allerlei vragen aan haar stellen en haar ambtsketen vasthouden.

Als op 22 november de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland plaatsvinden, zijn er op de Gerardusschool in Deurne ook eigen verkiezingen, waarbij de kinderen uit groep 5 en 6 stemgerechtigd zijn. De leerlingen van groep 7 en 8 hebben zelf politieke partijen opgericht, standpunten geformuleerd en partijprogramma’s opgesteld.

Foto’s: Willem Wijnen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen