20.9 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneWaterschap Aa en Maas neemt extra maatregelen vanwege aanhoudende regenval

Waterschap Aa en Maas neemt extra maatregelen vanwege aanhoudende regenval

Vanwege de aanhoudende regenval neemt waterschap Aa en Maas een aantal extra maatregelen om al het water te verwerken. Het watersysteem zit volgens het waterschap al helemaal vol: “De bodem is verzadigd en kan geen water meer opnemen.”

Na een buitengewoon natte maand oktober, houdt de regenval ook in november aan. “In een goede twee weken is nu al ruimschoots zoveel neerslag gevallen als normaal in een complete maand. Dinsdagmiddag en -avond viel er in ons werkgebied nog eens ruim 20 millimeter”, meldt waterschap Aa en Maas.

‘Afvoergolf’
De intensieve regenval zorgde er voor dat de waterstanden fors stegen en het waterschap meer water moest afvoeren: “Er ging als het ware een ‘afvoergolf’ door ons werkgebied heen. Die begon bovenstrooms, ter hoogte van Someren. Daar zijn en worden extra maatregelen genomen.”

Bij Someren is de waterberging Starkriet voor de helft ingezet. “Daarmee voorkomen we benedenstrooms wateroverlast. De piek van de afvoergolf wordt er als het ware even ‘geparkeerd’. Nadat de piek voorbij is, kan de berging langzaam leeglopen zodat die weer klaar is voor een eventuele volgende”, aldus het waterschap.

Noodpomp
Daarnaast is woensdagavond bij de Kleine Aa een noodpomp klaargezet. Daarmee kan water naar de Zuid-Willemsvaart worden weggepompt en zo versneld afgevoerd worden om overlast te voorkomen. Normaal stroomt het water uit deze beek juist naar de Aa toe.

In de rest van het werkgebied van waterschap Aa en Maas worden overal zeer hoge peilen en afvoeren gemeten. “Dat water wordt allemaal afgevoerd naar de Maas. Tientallen gemalen draaien op volle toeren om water weg te pompen, waaronder ook het Gemaal van Sasse bij Grave”, zegt het waterschap.

Uitzonderlijk
Dat laatste is volgens Aa en Maas uitzonderlijk omdat de Graafsche Raam anders altijd vrij kan uitstromen in de Maas. “Dat is normaal voldoende om het water kwijt te kunnen. Maar nu is het dus zo dat de aanvoer zo groot is vanaf Graafsche Raam, dat alleen vrij afwateren onvoldoende is. Daarom staat nu ondanks dat we vrij af kunnen wateren, ook het gemaal aan.”

In het beekdal bij Middelrode is het water al zover gestegen dat de Aa daar buiten haar oevers is getreden. “Die ruimte is daar voor de Aa bewust gecreëerd, zodat het water vertraagd naar Den Bosch kan stromen en uiteindelijk in de Maas uitkomt”, aldus waterschap Aa en Maas.

Zeer alert
De verwachting is dat het de komende dagen droger wordt en dat de afvoeren en peilen daardoor wat verder gaan zakken. De kans is volgens het waterschap wel groot dat de nattigheid daarna weer terugkeert: “Daarom blijven we zeer alert op de situatie en monitoren we continu hoe het  watersysteem ervoor staat. Ook houden we de Maas goed in de gaten. Wordt de waterstand van de rivier heel hoog, dan kan water uit ons werkgebied niet onbeperkt worden afgevoerd. Nu is dat niet het geval en voeren we juist zoveel mogelijk water af.”

Foto’s: waterschap Aa en Maas

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen