7.3 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- Walsberg Leerlingen Gerardusschool komen natuur, rust, elkaar en zichzelf tegen bij jeugdpelgrimstocht

[VIDEO] Leerlingen Gerardusschool komen natuur, rust, elkaar en zichzelf tegen bij jeugdpelgrimstocht

Onder leiding van onder meer de ervaren pelgrim Harry Keijsers liepen dinsdag een aantal leerlingen uit groep 8 van de Deurnese Gerardusschool een route van ongeveer 12 kilometer door dorpen, over landwegen en door bossen om uiteindelijk in Asten te arriveren. Bij de pelgrimstocht kon de jarige leerlinge Gwen Bankers uit Deurne dubbel gefeliciteerd worden. Met een loting werd ze gekozen tot duizendste jeugdpelgrim die meedeed aan de tocht.

Keijsers startte het project ‘Pelgrimstochten voor de jeugd’ in 2015 en sinds vandaag hebben er al meer dan duizend kinderen aan deelgenomen. Bij de wandeling die geïnspireerd is op de pelgrimstochten naar Santiago de Compostela, wil de 75-jarige Harry Keijsers de jonge deelnemers prikkelen om zichzelf af te vragen wie ze zijn, waar ze vandaan komen en waar ze naar toe gaan.

‘Echte communicatie’
Bij de tocht zijn de leerlingen een hele schooldag bezig met de wandeling en de activiteiten eromheen. Dat brengt volgens Keijsers hele mooie dingen los bij de kinderen. Eén van de reacties die hem is bijgebleven, is die van een twaalfjarig kind dat tijdens de tocht ineens zei: ‘Hoe mooi is het toch om rond half negen door het bos te lopen en de zon schijnt en de vogels fluiten’.

Een andere jeugdige pelgrim vertelde hem ooit na afloop: ‘We gaan al zeven jaar in dezelfde klas met elkaar om, maar vorige week heb ik mijn klasgenoten pas voor het eerst leren kennen’. Dat is precies de reden waarom Harry de pelgrimstochten organiseert: “Dan is er contact, dan is er interesse en belangstelling voor elkaar en dan vindt er echte communicatie plaats. Dat zou veel meer moeten in onze samenleving.”

Steen
Om gesprekken bij de kinderen op gang te brengen, leggen de jeugdpelgrims bij de zusters in Asten een steen bij het zogenoemde ‘cruz de ferro’, het ijzeren kruis in de binnentuin van het zusterklooster in Asten. Ieder kind heeft op zijn of haar steen één woord geschreven dat iets beschrijft dat hen bezighoudt.

Dat kunnen heel persoonlijke dingen zijn, maar ook iets algemeens. Onderweg wordt daarover gepraat als blijkt dat een kind daar iets over kwijt wil. “Sommigen zijn heel enthousiast en maken heel erg diepe ontdekkingen mee en anderen zijn daar misschien veel voorzichtiger in of zijn er nog niet aan toe. Het moet je ook een beetje liggen natuurlijk”, zegt Keijsers.

Tot en met 19 maart gaan er nog meer leerlingen van basisscholen uit de regio op pelgrimstocht. “Volgende week zijn de kinderen van de Aventurijn uit Deurne aan de beurt. Die zijn zelfs met zoveel leerlingen dat ze in twee aparte groepen de tocht gaan lopen”, legt Harry Keijsers uit. Ook kinderen van De Horizon in Asten en de Antonius-school in Heusden gaan komende tijd in de omgeving pelgrimeren onder leiding van Keijsers.

De collega’s van Siris maakten in ’t Kwartier in Asten na afloop van de tocht een video-interview met pelgrims Harry Keijsers en Tin Coolen en met de duizendste jeugdpelgrim; Gwen Bankers van de Gerardusschool in Deurne.

Foto’s: Siris

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen