13.3 C
Deurne
donderdag 22 februari 2024
Home- Deurne Twee schaatsers zakken door ijs Buntven; één persoon raakt gewond

[VIDEO] Twee schaatsers zakken door ijs Buntven; één persoon raakt gewond

Twee schaatsers die een poging waagden op het ijs van het Buntven tussen Deurne en Helmond zijn woensdagochtend door het ijs gezakt. Eén man raakte gewond en moest voor behandeling naar een huisarts. De andere schaatser zakte zelfs tot twee keer toe door het ijs, omdat hij terug ging om zijn telefoon op te halen die nog op het ijs lag. Ook filmde hij met die telefoon het bewuste moment dat hij de eerste keer door het ijs zakte.

Het eerste slachtoffer ging met één knie door het ijs heen. Hierdoor belandde hij met zijn kin op het ijs en liep een flinke snee op. De man kwam bij het ongeluk tot zijn middel in het water te staan, maar raakte niet in levensgevaar. Hij kon grotendeels op eigen kracht en met hulp van een omstander weer op het ijs klimmen.

Tekst gaat verder onder de video.

Telefoon
De andere schaatser zakte een paar uur later ook door het ijs en kon zichzelf uit het water redden. Hierbij liep hij slechts een paar blauwe plekken op. Omdat de schaatser zijn telefoon was vergeten en deze terug wilde halen, zakte hij nog een keer door het ijs. “Dat is echt zo stom, maar die had ik op het ijs gelegd om hem droog te houden. Daarna wil je natuurlijk zo snel mogelijk van het ijs af en ben ik hem vergeten”, vertelt Edwin van Thuijl uit Asten.

Hij is elk jaar één van de eersten die op het ijs van het Buntven staat: “Om mijn telefoon terug te halen, was ik wel zo slim om niet zomaar weer het ijs op te gaan. Daarom heb ik voor de reddingspoging van mijn GSM een opblaasbare kajak gebruikt. Ik dacht: ‘mij zullen ze niet hebben’, maar ik had er niet op gerekend dat het ijs de kajak zou opensnijden. Dus ik belandde voor de tweede keer in het water”, zegt Edwin lachend.

Morgen weer
Voor de fanatieke schaatser is het natte pak geen reden om het morgen niet nog een keer te proberen: “Vannacht vriest het weer flink, dus ik ga zeker nog wel het ijs op”. Van Thuijl snapt wel dat hulpdiensten adviseren om geen risico’s te nemen: “Ik doe dit al jaren en weet waar ik rekening mee moet houden en welke voorzorgsmaatregelen ik moet nemen. Als minder ervaren schaatser moet je gewoon voorzichtiger doen en bijvoorbeeld kiezen voor een ijsbaan die op een opgespoten weiland ligt. Ook dat is al een prachtige ervaring!”

Schaatsers op natuurijs wordt op dit moment aangeraden om geen onnodige risico’s te nemen. Ga je toch het ijs op, dan is het niet verkeerd om een paar ijspriemen bij je te dragen voor als het fout gaat. “Dat is inderdaad een goeie tip”, zegt Edwin. “Hiermee kan je jezelf beter op het ijs trekken. Ook een touw is belangrijk, zodat iemand anders je uit een wak kan trekken of jij hen. En je telefoon waterdicht verpakken is dus ook wel verstandig. Het is dat ik hem nu nog vlug op het ijs kon leggen, maar als die ook helemaal kopje onder gaat, kun je niet eens meer iemand bellen.”

Foto’s: Hans van der Heijden / Video: Edwin van Thuijl

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen