7.3 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- VlierdenVlierdense schrijfster Cobi van Baars maakt kans op Libris Literatuur Prijs 2024

Vlierdense schrijfster Cobi van Baars maakt kans op Libris Literatuur Prijs 2024

De in Vlierden geboren schrijfster Cobi van Baars maakt met haar nieuwste roman De onbedoelden kans op de Libris Literatuur Prijs 2024. Het boek vertelt het aangrijpende en op waarheid gebaseerde verhaal van een ongetrouwde vrouw die zwanger raakt in de jaren ’60. De onbedoelden oogstte landelijk veel lof bij recensenten en critici.

In de roman wordt beschreven hoe de vrouw bevalt van een tweeling, maar dat ze haar twee dochters moet afstaan van haar ouders omdat ze ongetrouwd is. De meisjes worden zonder medeweten van hun moeder van elkaar gescheiden en weten ook niet van elkaars bestaan af. Als dit geheim jaren later aan het licht komt, begint hun zoektocht naar elkaar en naar een gemist verleden.

Meeslepend
In de Volkskrant noemde Gé Vaartjes het boek ‘indrukwekkend en ontroerend’. Ook dagblad Trouw is lovend over het boek: ‘Van Baars schrijft meeslepend’. ‘Wat een verhaal! Wat een vertelkracht!’, oordeelde schrijver en recensent Stefan Brijs. De NRC omschrijft de roman als ‘rijk en buitengewoon boeiend’.

Van Baars groeide op in Vlierden, maar woont tegenwoordig in Cuijk. Ze studeerde Nederlands in Nijmegen en heeft daarna veel geschilderd en geschreven. In 2017 debuteerde ze bij uitgeverij Atlas Contact met de roman Schipper en Zn. Twee jaar later publiceerde ze in 2019 Over het krakende ei en in 2020 het boek Branduren.

Els Coppens
De schrijfster was in oktober vorig jaar nog in haar geboortedorp voor de boekpresentatie van Els Coppens en sprak daar de bezoekers toe. Cobi kwam als kind vaak op bezoek bij kunstenaarsechtpaar Els en Joep Coppens. In haar voordracht beschreef ze hoe het bij het hen thuis was, als ze vroeger kwam spelen met oudste dochter Eva van Els en Joep.

De winnaar van de 31ste Libris Literatuur Prijs ontvangt op maandag 13 mei uit handen van voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Stichting Literatuur prijs, een cheque van 50.000 euro en de bronzen legpenning. De roman die de Libris Literatuur Prijs wint, doet in het schooljaar 2024/2025 ook mee aan de Inktaap.

Foto: Museum De Wieger

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen