8.6 C
Deurne
dinsdag 16 april 2024
Home- DeurneVoergroep Zuid groeit sterk in 2021; vijftig nieuwe leden voor Deurnese coöperatie

Voergroep Zuid groeit sterk in 2021; vijftig nieuwe leden voor Deurnese coöperatie

Voergroep Zuid is in 2021 sterk gegroeid in alle sectoren waarin het bedrijf actief is. De afzet van mengvoer door Voergroep Zuid is in de pluimveehouderij gestegen met 17%. In de rundvee- en geiten-houderij groeide de mengvoerafzet met respectievelijk 11 en 19 procent. De afzet naar de varkenshouderij die begin 2021 verloren ging door de saneringsregeling varkenshouderij, is voor het overgrote deel weer ingevuld met nieuwe klanten.

Het bedrijf met het hoofdkantoor in Deurne, vierde vorig jaar haar 125-jarig bestaan en leverde in 2021 zoals de coöperatie het zelf noemt ‘opnieuw een topprestatie’. Het aantal leden van Voergroep Zuid nam met vijftig veehouders toe. “Een mooie prestatie in een uitdagende markt, met daarbij een beter financieel resultaat”, zegt algemeen directeur Ronald van de Ven.

Toonaangevende partij
Met 17 procent groei van de voerafzet is Voergroep Zuid in de Zuid-Nederlandse en Noord-Belgische pluimveemarkt voortaan een toonaangevende partij. “Vanuit het merk Bruekers is er een sterke focus op legpluimvee en opfok. Dat werpt zijn vruchten af”, legt Van de Ven uit. Ook in het segment vleeskuiken-ouderdieren groeit het marktaandeel van Voergroep Zuid. “Onze aanpak met een zeer constante, hoge voerkwaliteit staat garant voor prima dierprestaties. Steeds meer pluimveehouders ervaren dat kwalitatief beter voer zorgt voor een lager voerverbruik en onder aan de streep het beste saldo oplevert. Dieren presteren simpelweg beter en je hebt minder trammelant”, zegt directeur Ronald van de Ven van Voergroep Zuid.

Dichtbij klanten
In de rundvee- en geiten-houderij groeide de afzet van mengvoer met respectievelijk 11 en 19 procent. “Met deze volumegroei kunnen we in onze herkauwers-locatie in Oirschot ook de komende jaren concurrerend produceren”, legt Van de Ven uit. Hij ziet in de markt steeds meer waardering voor de middelgrote voercoöperaties die dicht bij hun klanten staan: “In plaats van geld verdienen voor externe aandeelhouders, houden wij graag de focus op het rendement van onze leden. Dat spreekt boeren aan. Het is verstandig als boeren via regionale coöperaties grip houden op hun belangrijkste kostenpost mengvoer.”

Sanering varkenshouderij
Begin 2021 ging er voor Voergroep Zuid door de saneringsregeling varkenshouderij aardig wat voeromzet verloren door stoppende boeren. Ruim twee derde daarvan is inmiddels weer opgevuld met nieuwe klanten. “Hierin speelt onze succesvolle voeraanpak op basis van Modulaire Nutritie een belangrijke rol. Daarin staat het optimaliseren van de resultaten in de stal centraal”, zegt Van de Ven.

‘Enorme druk’
Het huidige voerpakket geeft volgens hem vertrouwen voor de toekomst maar tegelijkertijd maakt hij zich ook grote zorgen over de aanhoudend lage varkensprijzen in combinatie met de erg hoge grondstofprijzen. “Dit geeft een enorme druk bij onze klanten in de varkenshouderij.” Om varkenshouders die in liquiditeitsproblemen komen iets lucht te geven, heeft coöperatie Voergroep Zuid begin dit jaar besloten om de betalingstermijn voor haar leden tijdelijk iets op te rekken.

Jubileumfeest
Door de corona-situatie is het 125-jarig bestaan van het bedrijf nog niet gevierd zoals eigenlijk de bedoeling was. “Onze leden en klanten hebben het jubileumfeest zeker nog tegoed. Dit staat nu gepland in juli van dit jaar”, legt directeur Van de Ven uit. Voergroep Zuid produceert en levert vanuit vier locaties voer en grondstoffen en adviseert agrarische bedrijven.​ Naast de voer- en grondstoffenproductie, levert Voergroep Zuid financiële dienstverlening op het gebied van assurantiën, hypotheken en pensioenen onder de naam Zuiderhuis en heeft het bedrijf acht Welkoopwinkels en een Praxis bouwmarkt.

Foto: Voergroep Zuid

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen