3.5 C
Deurne
donderdag 18 april 2024
Home- Deurne‘Volksgezondheid zwaar onder druk in Deurne’ vertelt Maria Berkers bij gesprek Tweede...

‘Volksgezondheid zwaar onder druk in Deurne’ vertelt Maria Berkers bij gesprek Tweede Kamer

Dat de geurproblematiek in Deurne zeer ernstige gevolgen heeft op uiteenlopende vlakken weet Maria Berkers van Stop de Stank woensdagavond bij het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer in één zin haarfijn en tegelijkertijd pijnlijk uit te leggen. “Mijn partner zegt: ‘ik wil verhuizen want ik heb het aan mijn longen’, maar ik wil niet verhuizen.”

Berkers is één van de genodigden die in Den Haag aan de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat haar verhaal mag vertellen over wat geuroverlast doet met bewoners in de gemeente Deurne. “Vooral de volksgezondheid staat zwaar onder druk. Dit zou niet mogen, mensen moeten beschermd worden”, zegt Berkers in de Tweede Kamer.

5 Odeur
Ook de verschillende andere sprekers die na Berkers volgen in het rondetafelgesprek, benadrukken dat de gevolgen van geuroverlast groot zijn in verschillende opzichten. De GGD heeft aangegeven dat een geuremissie van maximaal 5 Odeur voorwaarde is voor een gezond milieu. “Waarom kan het dan zijn dat er in onze regio vele hogere geuremissies vergund worden en de overheid daar niet op ingrijpt terwijl ze een zorgplicht hebben”, vraagt Berkers van Stop de Stank.

Sociale scheuring
Naast de mogelijke gevaren voor de volksgezondheid is de sociale scheuring die plaatsvindt binnen gemeenschappen een groot probleem, legt Maria Berkers uit. Zij wordt daarin bijgevallen door Geert Versteegen van het Brabants Burgerplatform die op verzoek van de commissieleden toelicht dat er niet alleen een kloof tussen stad en platteland, maar ook op het platteland zelf. “Als je op het platteland woont, lopen alle lijnen door elkaar heen. Je hebt in je familie boeren, broers of zwagers zijn boer en als je je dan verzet omdat je je eigen lucht terug wilt hebben, dan wordt er gezegd ‘het valt wel mee’ en ‘waarom doede gij da zo?’ En dan begint het te schuren. Dan voel je ook dat ruggen zich naar jou toekeren”, zegt Verstegen.

Gedrocht
Berkers van Stop de Stank legt uit aan de commissieleden in Den Haag dat de oorzaak van alle ellende de Wet Geurhinder en Veehouderij is: “De WGV is een gedrocht. Het is een wet die gemaakt is om de schaalvergroting te faciliteren. De overheid heeft het over de schutting gegooid bij de lokale en provinciale overheden. Als ik naar onze gemeente kijk, is daar het boerenbelang heel goed vertegenwoordigd.”

Omwonenden beschermen
De wet die in 2007 van kracht werd, was bedoeld om veehouders de ruimte te bieden om te kunnen groeien en tegelijkertijd stankoverlast aan banden te leggen. Maar in de praktijk blijkt de wet omwonenden nauwelijks te beschermen, stellen deskundigen onder meer in de documentaire-reeks Stank en strijd van Zembla. Geurexpert Hugo van Belois zei in de tv-uitzending dat de wet juist tot meer stankoverlast leidt.

‘Wet deugt niet’
“Wij kunnen daar weinig aan doen, boeren ook niet overigens”, zegt Berkers van Stop de Stank woensdag. “Want we hebben in al die jaren dat we bestaan nog nooit een boer aangesproken maar altijd de politiek omdat die de wetten maken en boeren die moeten zich ook aan de wet houden. Alleen die wet deugt niet wat ons betreft.”

Uitkoopregelingen
De commissieleden waren woensdag ook benieuwd of de uitkoopregelingen voor boeren effect hebben gehad op vermindering van geuroverlast. Voor bijvoorbeeld Verstegen van het Brabants Burgerplatform blijkt dat inderdaad positieve gevolgen te hebben omdat zijn rechtstreekse buurman is gestopt met agrarische activiteiten maar Berkers geeft aan dat ze er in haar omgeving weinig van merkt. “Ik woon niet in het buitengebied, ik woon in de bebouwde kom van Deurne in de grootste woonwijk en wij hebben geregeld last van stank. Ligt aan de wind maar ook aan of er mest uitgereden wordt bijvoorbeeld.”

‘Klacht afgehandeld’
Klagen over de stank heeft volgens Berkers ook weinig zin: “Ik weet niet waar het vandaan komt. Als ik een klacht indien bij de MilieuKlachtenCentrale is altijd de vraag: welk bedrijf betreft het? Ik weet het niet, er liggen er honderden in een cirkel rondom Deurne en dan is het ‘klacht afgehandeld zonder nader onderzoek.’ En dat frustreert enorm.”

Bekijk hieronder het volledige rondetafelgesprek van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat terug.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen