24.2 C
Deurne
maandag 2 oktober 2023
Home- DeurneLuchtmacht houdt zeven weken lang avondtrainingen met F-35’s vanaf Volkel

Luchtmacht houdt zeven weken lang avondtrainingen met F-35’s vanaf Volkel

De Koninklijke Luchtmacht gaat van 7 november tot en met 25 december avondtrainingen houden met F-35’s vanaf vliegbasis Volkel. Personeel van het Air Combat Command oefent hierbij op het vliegen met F-35 jachtvliegtuigen bij duisternis. In deze periode wordt er van maandag tot en met donderdag gevlogen tot uiterlijk 22.30 uur. Op vrijdag vinden de vluchten alleen overdag plaats.

De reden om bij duisternis te oefenen heeft niet alleen te maken met verminderd zicht. “In de avond werken en vliegen is voor al het personeel fysiek, lichamelijk en geestelijk een andere ervaring en belasting dan wanneer er overdag geoefend wordt”, geeft Defensie aan. Omdat bij echte inzet de missies ook veelal in de avond en nacht plaatsvinden is het volgens Defensie belangrijk om goed voorbereid te zijn op deze taak: “Daarom moet tijdens trainingsvluchten ook in duisternis geoefend worden.”

Night Vision Goggles
Voor het vliegen in het donker heeft de piloot sensoren en geavanceerde nachtzichtapparatuur; zogeheten Night Vision Goggles (NVG). Bij de F-16 waren deze NVG nog apart op de helm gemonteerd, maar bij de F-35 zijn de Goggles volledig geïntegreerd in de helm. De beelden die de NVG produceert worden geprojecteerd op het vizier in de helm. De vlieger kan hiermee alles in en rondom het vliegtuig en op de grond zien.

Het vliegen vindt vooral plaats boven zee, maar er wordt ook gevlogen in de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant. Meer informatie over de vliegoefeningen vind je op de website van Ministerie van Defensie. Als je hinder ervaart van de vluchten kun je een klachtenformulier invullen op de website van Ministerie van Defensie.

Foto: Ministerie van Defensie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen