10 C
Deurne
zaterdag 20 april 2024
Home- LiesselVoorkomen en herstellen van burn-out in Liessel door ‘in het groen uit...

Voorkomen en herstellen van burn-out in Liessel door ‘in het groen uit je hoofd te komen’

De groei van het aantal mensen dat tegenwoordig uitvalt door een burn-out is alarmerend. Dat zien ook de mensen van De Peelconnectie in Liessel. Onder de naam ‘Het Geheim van de Tuinfluiter’ brengen ze een nieuw en uniek concept, bedoeld voor mensen met stress- en burn-outklachten.

Het programma wordt verzorgd in de biologische tuin van de organisatie midden in de Deurnese Peel en is een combinatie van buitenactiviteiten, coaching en ontspanningsoefeningen die de deelnemers helpen te ontspannen en te herstellen.

Rust en ontspanning
De ‘groene zorg’ krijgt steeds meer erkenning als remedie bij psychische klachten en de methode laat mensen zelf ontdekken wat voor hen de beste manier is om rust en ontspanning te hervinden. “Eén van de deelnemers kreeg na de eerste dag al het inzicht dat zijn boosheid jegens zijn werkgever zinloos is. Dat hij zichzelf daarmee afhankelijk maakt en beter zelf de regie kan pakken”, vertelt vitaliteitscoach Angela van den Eijnden van het programma in Liessel. Ze zag bij de deelnemer van dichtbij hoe snel de aanpak zijn werk kan doen: “Zijn herstel is echt in een flinke stroomversnelling gekomen. Dankzij het programma kon hij concrete stappen zetten met zijn bedrijfsarts en heeft hij beter leren omgaan met de situatie.”

Workshops
Naast Angela wordt ‘Het Geheim van de Tuinfluiter’ verzorgd door ‘groene’ activiteitenbegeleider Jeroen van Keulen die ook eigenaar is van De Peelconnectie en dichteres Jolanda Kooijmans. Afwisselend geven zij workshops die gericht zijn op bewustwording, ontspanning en zingeving. Hierbij kijken de deelnemers op een prikkelende manier met nieuwe ogen naar zichzelf én naar de buitenwereld. De groentetuin van De Peelconnectie en de natuur van de Deurnese Peel zijn hierbij leidraad en inspiratiebron.

Pas op de plaats
Tijdens vijf vrijdagen werd het programma beproefd door een groep van zes personen, zowel mannen als vrouwen van verschillende leeftijden. Van hen zaten enkelen thuis met een burn-out, anderen hadden stress-gerelateerde klachten of hadden simpel de behoefte aan een pas op de plaats. Ook was er een deelnemer met long covid-klachten.

Natuur
De begeleiders bij ‘Het Geheim van de Tuinfluiter’ laten weten dat ze zeer positieve feedback krijgen op het programma. “De deelnemers hebben waardevolle inzichten opgedaan over hun eigen handelen en duidelijkheid gekregen over de richting die zij willen volgen. De pilot maakte bovendien duidelijk dat er behoefte is aan een ‘groen’ programma en dat de natuur een waardevolle plek is voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Op de laatste pilotdag, tijdens het afscheid verscheen er fantastische regenboog aan de hemel, als passende afsluiter”, vertellen de medewerkers van De Peelconnectie enthousiast. De zomereditie van het programma start op 12 mei. Meer informatie vind je op depeelconnectie.nl/hetgeheimvandetuinfluiter.

Interview DMG Radio
Angela van den Eijnden en Jolanda Kooijmans van ‘Het Geheim van de Tuinfluiter’ zijn zaterdag 22 april te gast in het DMG-radioprogramma Deurne Draait Door. Rond 10.10 uur gaan ze in gesprek met presentator Ivan van Oosterhout over het project en vertellen ze meer over de mogelijkheden en de effectiviteit van de methode voor mensen met stress- en burn-outklachten. DMG Radio is te beluisteren in de regio Deurne op 106.2 FM en via Ziggo digitale radio op kanaal 918. Online kun je naar DMG luisteren via dmgdeurne.nl en de DMG-app die gratis is te downloaden in Google Play en de App Store.

Foto: De Peelconnectie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen