0.4 C
Deurne
vrijdag 9 december 2022
Home- DeurneVoorleesExpress komt kinderen in Deurne thuis voorlezen

VoorleesExpress komt kinderen in Deurne thuis voorlezen

Gezinnen met kinderen in de leeftijd van van twee tot acht jaar, kunnen vanaf donderdag 26 september twintig weken lang een vrijwillige voorlezer thuis op bezoek krijgen. De bedoeling is om kinderen met een risico op taalachterstand extra te ondersteunen met het nieuwe burgerinitiatief de VoorleesExpress.

Yvonne van Bussel nam in Deurne het voortouw en zette een samenwerking op met de LEVgroep en Bibliotheek Helmond-Peel. Het Oranje Fonds, Kansfonds, VSBfonds en de gemeente Deurne financieren het voorleesproject. De VoorleesExpress is al in veel andere plaatsen actief maar in Deurne bestond zo’n service nog niet. Het is een methode waarbij vrijwilligers met eigen materialen, kinderen en ouders in hun eigen omgeving helpen met taal.

Vrijwilligers

De VoorleesExpress zoekt nog naar vrijwilligers die willen voorlezen in Deurne. Als vrijwilliger kun je bijdragen aan de taalontwikkeling van kinderen en gezinnen en kun je ze enthousiast maken over lezen en taal. De voorlezers krijgen als beloning een gratis abonnement van de bibliotheek.

Twintig weken

Woensdag 28 augustus werd in het Cultuurcentrum in Deurne de eerste informatieavond voor toekomstige voorlezers gehouden. Daar kregen zij informatie over het project en werd uitgelegd hoe de speciale voorleescursus voor interactief materiaal werkt. Elke vrijwilliger gaat in eerste instantie twintig weken voorlezen, daarna is het de bedoeling dat de ouders van de kinderen het zelf overnemen. Zo kan een groot aantal gezinnen in korte tijd worden gemotiveerd om aan de slag te gaan met het voorlezen.

Basisscholen

Het project in Deurne start samen met enkele basisscholen waarvan de leerlingen zich kunnen aanmelden voor de VoorleesExpress. Afhankelijk van hoeveel leesvrijwilligers er zich aanmelden, kan het aantal deelnemende scholen later verder worden uitgebreid. De officiële start van de VoorleesExpress wordt donderdag 26 september ingezet met een feestelijke ochtend in de bibliotheek in het Cultuurcentrum in Deurne. Wethouder Marnix Schlösser zal dan om 10.00 uur het startsein geven voor het nieuwe project.

Wil je ook meedoen als voorleesvrijwilliger? Stuur dan een mailtje naar voorleesexpressdeurne@levgroep.nl

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen