17.7 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- VlierdenVoortbestaan KBO Vlierden in gevaar; dringend nieuwe jongere leden nodig

Voortbestaan KBO Vlierden in gevaar; dringend nieuwe jongere leden nodig

Als KBO Vlierden niet snel nieuwe leden krijgt, kan het voortbestaan van de ouderenvereniging in gevaar komen. De organisatie die al 65 jaar bestaat, roept daarom jongere Vlierdense senioren op om lid te worden zodat die de toekomst van de KBO-afdeling veilig kunnen stellen voor de komende jaren.

In een brandbrief aan de inwoners van Vlierden constateert KBO-lid Theo van Dijk dat jonge senioren die lid zouden kunnen worden, niet aanhaken bij de organisatie: “Dit betekent als dat zo blijft, de kans bestaat dat de KBO wordt opgeheven. Er moeten heel dringend nieuwe, wat jongere mensen met nieuwe ideeën bijkomen, want de KBO is voor ouderen echt heel belangrijk in ons dorp.”

Plezier
Van Dijk is zelf al ongeveer 20 jaar actief bij de KBO in Vlierden en hoopt dat de jongere senioren ook het belang van de organisatie in gaan zien. “Ik heb in het bestuur gezeten en bij de activiteitencommissie en heb dat altijd met heel veel plezier gedaan. Bovendien geeft het enorme voldoening omdat je je inzet voor anderen. Ondertussen worden we allemaal een jaartje ouder en is er een nieuwe lichting nodig om ons mooie werk voort te zetten”, zegt Theo van Dijk.

Ook waarnemend voorzitter Martien van Rooij van KBO Vlierden onderschrijft de noodzaak van de nieuwe aanwas van leden: “Dit probleem speelt al een aantal jaren en zal ook zeker niet uniek zijn voor onze afdeling. We hebben niet alleen leden nodig, maar vooral ook nieuwe bestuursleden. Waar we eerst nog samen met de activiteitencommissie uit zo’n tien personen bestonden, zijn er nu nog maar drie over.”

WhatsApp
Van Dijk voeg toe: “In het bestuur zijn mensen nodig die handig zijn met de computer en activiteiten kunnen organiseren. Wij zijn misschien door onze leeftijd een beetje vastgeroest, dan mag er wel een wat meer hedendaagse invloed komen. Vroeger gingen we bij elkaar op de koffie om dingen door te spreken, maar tegenwoordig gaat alles per email, SMS of WhatsApp. Ook een KBO zal misschien wel met zijn tijd mee moeten gaan en dit soort middelen gebruiken, maar daar hebben we dan wel wat jongere senioren voor nodig die daar een beetje verstand van hebben.”

Ook benadrukt Theo van Dijk dat KBO Vlierden mooie dingen doet waar veel senioren in het dorp plezier aan beleven: “We hebben allerlei activiteiten zoals de restaurantmiddagen en het jeu de boules. Ook op het kerkhof en bij de school wordt onderhoud gedaan. Maar omdat er weinig nieuwe leden bijkomen, staat het bestaan nu onder druk.”

Generatiekloof
De KBO-leden hebben meerdere malen enquêtes gehouden in het dorp om te onderzoeken hoe er voor kan worden gezorgd dat er meer jongere senioren zich aansluiten. “Daar reageert ongeveer een kwart van Vlierden op, maar het levert uiteindelijk geen nieuwe leden op. We zitten denk ik met een generatiekloof”, meent Van Rooij. “Mensen die nu tussen de 60 en 70 zijn, hebben nog een andere levensstijl en voelen zich blijkbaar nu nog niet aangetrokken tot onze organisatie. Als ze straks een jaar of tien ouder zijn, is dat misschien wel helemaal veranderd en hebben ze wel behoefte aan onze activiteiten. Alleen als ze zich nu niet aansluiten, is de kans groot dat er tegen die tijd helemaal geen KBO Vlierden meer is.”

Dat zou volgens Van Dijk doodzonde zijn van een club die al 65 jaar een belangrijke rol speelt in de Vlierdense gemeenschap: “Want de KBO is toch ontzettend belangrijk voor ons dorp. Al die jaren hebben heel veel senioren dingen kunnen doen waar ze veel plezier aan beleefden. Het zou jammer zijn als dit zou moeten stoppen. En dat zou weer zeer nadelig zijn voor veel senioren, maar ook voor degenen die nu geen lid zijn en twijfelen om lid te worden.”

Nu al vooruitkijken
Bij die senioren die nog vrij actief zijn en anderen om zich heen hebben, zitten volgens Theo juist de mensen die ze nodig hebben: “De nieuwe aanwas moet van onderaf komen. Dat is zeg maar de generatie die vroeger bij mij vroeger aan de bar zat in de Vlierbocht. Als die mensen zich nu niet aansluiten, is er grote kans dat tegen de tijd dat zij behoefte hebben aan een ouderenvereniging die er niet meer is. En dan is het te laat, want die komt dan niet meer terug. Je moet eigenlijk nu al vooruitkijken naar de toekomst en daar nu de voorbereidingen voor treffen.”

KBO Vlierden roept daarom jongere inwoners op om eens na te denken over lid worden en wat de eventuele belemmeringen zich aan te sluiten om daar met hen over in gesprek te gaan. “Om te zorgen dat de KBO door kan gaan, zullen jongere senioren lid moeten worden die de organisatie moeten overnemen”, zegt Theo van Dijk. Ook het bestuur sluit zich aan bij de hartenkreet: “We hebben echt nieuwe leden nodig om de KBO te laten bestaan. Ook voor het organiseren van activiteiten.”

Je aanmelden als lid van KBO Vlierden of contact opnemen met de ouderenvereniging kan door een email te sturen naar kbovlierden018@gmail.com. Je kunt ook bellen met Martien van Rooij op telefoonnummer 06-24614545 of met Truus Merkx via 06-24899073.

Foto: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen