8.5 C
Deurne
woensdag 21 februari 2024
Home- DeurneVragen uit politiek over gratis parkeren; klanten van winkels in centrum kunnen...

Vragen uit politiek over gratis parkeren; klanten van winkels in centrum kunnen auto niet kwijt

Het gratis parkeren in Deurne is net een maand oud en levert naast volle parkeerplaatsen ook al ergernis op bij klanten van winkels in het centrum. Waar voorheen wel plek was, is er sinds het gratis parkeren met geen mogelijkheid nog een parkeerplaats te vinden.

Edmond van Ooijen van 50Plus zegt regelmatig van winkeliers te horen dat hun klanten last hebben van de nieuwe situatie. “Parkeerplaatsen die voorheen beschikbaar waren voor hun klanten, zijn nu de hele dag bezet”, zegt Van Ooijen. Hij vraagt burgemeester en wethouders daarom onderzoek te naar deze klachten.

‘Was te voorspellen’
Ook centrummanager Peter Thijssen herkent de problemen met de langdurig bezette parkeerplaatsen: “Het was natuurlijk te voorspellen dat dit ging gebeuren. Je kunt het ook niemand kwalijk nemen, want iedereen denkt: ‘da’s lekker, gratis parkeren en ik hoef minder ver te lopen’. Het gaat natuurlijk ook om een proef op dit moment en het verloop wordt geëvalueerd. Maar de gedachte dat dit zichzelf reguleert, daar is ondertussen al wel van gebleken dat dit niet het geval is.”

Over waar de auto’s van vandaan komen die de parkeerplaatsen lange tijd bezet houden, heeft Thijssen wel een idee: “Je ziet duidelijk dat het hier gaat om personeel van de gemeente en de winkels. Dat merk je heel goed aan het verschil tussen de doordeweekse dagen en een zaterdag. Tijdens de werkweek staat het de hele dag overal vol, terwijl het zaterdag enorm meevalt.”

Blauwe parkeerschijf
Als alternatief voor de huidige situatie stelt fractievoorzitter Edmond van Ooijen van 50Plus de methode voor die in Asten wordt gehanteerd met gebruik van de blauwe parkeerschijf: “Onze ervaring is dat bijvoorbeeld bij winkelcentrum de Midas nooit sprake is van overvolle parkeerplaatsen. Winkelbezoekers kunnen daar te allen tijd hun auto kwijt.”

Centrummanager Peter Thijssen denkt dat het daar in Deurne ook naar toe gaat. “Ze hebben met van die Google-auto’s gemeten toen er nog betaald parkeren gold. De bedoeling is dat die wagens ook in beeld gaan brengen hoe de situatie nu is. Misschien loop ik nu een beetje vooruit op de feiten, maar je kunt verwachten dat daar uitkomt dat er in het centrum nu langdurig plaatsen bezet blijven. Om dat te voorkomen, is de invoering van de blauwe parkeerschijf een prima middel. De parkeergarage Wolfsberg zou je dan overdag wel kunnen openstellen voor gratis parkeren, maar de rest van het centrum niet”, zegt Thijssen.

Handhaven
Dat de politiek op dit moment vragen stelt over de parkeerproblemen vindt de centrummanager op zich een goede zaak: “Dat er aandacht is voor wat er nu in het centrum gebeurt, is fijn. Toch heeft de politiek zelf ingestemd met de keuze om deze proef te doen en eerst te meten en daarna beleid te maken. Het is vooral voor de ondernemers vervelend. Die zitten met het probleem dat hun klanten nu niet dichtbij kunnen parkeren. Dat vertellen ze ook aan mij natuurlijk en dan kan ik ze niks anders zeggen dan dat die langparkeerders niets doen dat niet mag. Mensen zijn gewoon snel verleid om de auto in de buurt van hun werk te parkeren, dat snap ik ook wel.”

Bij het voorstel van Van Ooijen om de blauwe parkeerschijf in het Deurnese centrum te introduceren, is er volgens centrummanager Peter Thijsen wel een belangrijke voorwaarde om hier een succes van te maken. “Blauwe zones waar je bijvoorbeeld maar twee uur mag staan, werken prima. Alleen moet je dan ook goed gaan handhaven. Daar heb je vervolgens ook weer extra mankracht voor nodig en daar hangt natuurlijk weer een prijskaartje aan.”

Lees ook: Nieuwsdossier: Gratis parkeren Deurne Centrum

Foto: Albert Heijn Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen