23.1 C
Deurne
donderdag 25 juli 2024
Home- DeurneVrienden uit Deurne ‘slepen’ elkaar over de finish bij hun eerste Kennedymars:...

Vrienden uit Deurne ‘slepen’ elkaar over de finish bij hun eerste Kennedymars: ‘Bizar dat we het gehaald hebben’

Vijftien uur, 34 minuten en 44 seconden deden Tim van der Weerden en Rutger Maessen uit Deurne over hun eerste Kennedymars. Zaterdagavond om 20.00 uur startten de DMG-dj en oud-medewerker van DMG aan de 80 kilometer lange wandeltocht en zondag om 11.41 uur bereikten ze samen de finish. De twee liepen mee voor het goede doel en zamelden in totaal 1.187 euro in voor KWF.

“Het was een unieke ervaring. Je hoort in de aanloop naar de Kennedymars wel wat verhalen van mensen die hem al ooit gelopen hebben, maar toch kun je je er niets bij voorstellen van wat je te wachten staat. We hebben het dan ook allemaal maar op ons af laten komen”, vertelt Tim van der Weerden na afloop.

Samen finishen
De twee vrienden uit Deurne hadden zich voorgenomen om samen te starten en te finishen. Dat dit ook is gelukt, is zeker niet vanzelfsprekend. “We hadden vooraf goede afspraken gemaakt over wat we zouden doen als één van ons zou achterblijven op de ander. In dat geval zouden we ieder in ons eigen tempo verdergaan, want als de één zich inhoudt voor de ander ga je er beiden aan onderdoor”, legt Van der Weerden uit.

Dat ze in een gelijk tempo konden lopen heeft volgens de Tim en Rutger onder meer te maken met de voorbereidingen die ze hadden getroffen voor de Kennedymars: “Naast individuele wandelingen hebben we ook veel samen geoefend op afstanden van op een gegeven moment 30 en 40 kilometer. We zijn ook allebei van circa dezelfde lengte; dus je zet ongeveer gelijke stappen en hebt ongeveer hetzelfde looptempo.”

‘Support is onbeschrijfelijk’
Niet alleen het samen lopen heeft hen op de been gehouden, ook de steun die ze hebben ervaren van het publiek op de route deed hen goed: “Heel bijzonder om te zien dat de Kennedymars zo leeft en dat er bijna overal langs de weg zoveel mensen staan, ‘s avonds, ‘s nachts en vroeg in de ochtend. Mensen die klappen en overal muziek. Die support is echt onbeschrijfelijk.”

Daarnaast is er onder de deelnemers een bijzondere sfeer door de eensgezindheid, vertellen Van der Weerden en Maessen: “Bijna 2400 mensen met hetzelfde doel. Dat is gewoon heel gaaf om mee te maken.” Ook de wedstrijd Nederland-Turkije droeg volgens Tim en Rutger bij aan een speciaal gezamenlijk gevoel: “Veel lopers keken of luisterden naar die wedstrijd. En bij de twee goals van Nederland klonk er overal een enorm gejuich. Tijdens het laatste fluitsignaal liepen we bijna Asten uit. Daar ging overal vuurwerk de lucht in na de overwinning.”

Goed getraind
Het lopen zelf is het wandelduo niet tegengevallen. “We hadden goed getraind en de weersomstandigheden konden eigenlijk niet beter. We liepen de eerste 30 tot 40 kilometer zelfs sneller dan tijdens onze trainingen. Ik denk dat je onbewust toch meeloopt in het snellere tempo van sommige andere wandelaars. Rutger had een zwaar moment in de vroege ochtend na bijna 60 kilometer. Ik had het de laatste 10 kilometer moeilijk”, zegt Van der Weerden. “Maar we hebben elkaar er doorheen gesleept en hebben gelukkig de hele tijd samen kunnen lopen.”

Ondanks dat ze zich goed moesten focussen op het lopen, zagen Tim en Rutger tijdens de wandeling ook nog ruimte om van de omgeving te genieten: “Na bijna 60 kilometer moest je de keuze maken tussen een stuk natuurroute of gewoon door via een verharde route. Wij hadden vooraf al bepaald dat we de natuurroute wilden doen. Die liep over de Strabrechtse Heide en de Somerense Heide. Prachtig om daar te wandelen terwijl de zon steeds verder opkomt. Maar dat waren ook wel pittige stukken. Er lijkt geen einde te komen aan de paden door die gebieden. Ook het stuk tussen het Rijtven en Berkendonk was pittig. Daar loop je deels helemaal in het donker.”

Kippenvel
Meest bijzondere aan de wandeltocht waren voor Van der Weerden en Maessen de sfeer in Someren bij de start en finish en de doorkomst in Deurne: “Nergens leeft de Kennedymars zo enorm als in Someren. En het moment dat je de Kanaalstraat oploopt, daar krijg je gewoon echt kippenvel van. Het zag daar zwart van de mensen langs de kant en het is een heel speciaal gevoel dat je de laatste paar honderd meter loopt en je de finish al kunt zien.”

Ook in hun eigen dorp werden ze warm onthaald en werden Tim en Rutger flink aangemoedigd. “In Deurne stonden veel bekenden van ons langs de route. Heel fijn om vrienden en familie even te zien. Dat gaf ons weer een extra motivatie”, zegt Van der Weerden.

Nooit meer
Hoewel ze het alles bij elkaar een geweldige ervaring vonden en het evenement door de organisatie tot in de puntjes was verzorgd, weten Tim en Rutger niet of ze de Kennedymars nog eens gaan lopen. “Dat denk ik niet”, zegt Van der Weerden. “We hebben eigenlijk al tegen elkaar gezegd: dit was één keer en nooit meer. Het is heel gaaf om mee te maken, maar het is ook zo’n uitputtingsslag voor je lichaam. En deze keer was alles eigenlijk perfect, dus dan kan het een volgende keer alleen maar tegenvallen”, besluiten Tim en Rutger.

Foto’s: Tim van der Weerden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen