14.3 C
Deurne
maandag 27 mei 2024
Home- DeurneVuurwerkverbod of vuurwerkvrije zones in steeds meer gemeenten maar in Deurne kun...

Vuurwerkverbod of vuurwerkvrije zones in steeds meer gemeenten maar in Deurne kun je er nog op los knallen

De één vindt de knallen van het vuurwerk geweldig, de ander is er minder blij mee. Ondertussen is het percentage Nederlanders dat voor een vuurwerkverbod is, gestegen van 49 procent in 2015 tot 65 procent dit jaar. Dit blijkt uit een recent onderzoek van I&O Research.

Hoewel er in inmiddels twaalf gemeenten in ons land een vuurwerkverbod geldt en in bijvoorbeeld Helmond voortaan vijf vuurwerkvrije zones zijn, mag er in Deurne dit jaar gewoon overal vuurwerk worden afgestoken tussen 31 december om 18.00 uur en 1 januari om 02.00 uur. Dat gebeurt zelfs al veelvuldig voorafgaand aan de officiële tijden.

Vuurwerkvrije zones
In de gemeente Helmond is er geen vuurwerkverbod maar gelden wel vuurwerkvrije zones in de omgeving van het Elkerliek ziekenhuis, Woonzorgcentum Rivierenhof en Verzorgingstehuis de Pannehoeve maar ook rondom plekken waar veel dieren zich begeven zoals het dierenpark in de Warande en dierenpark de Rippert.

Rustig stuk
Dieren kunnen extra gevoelig zijn voor geluid en overlast ervaren maar in Deurne lijkt zo’n vuurwerkvrije zone niet noodzakelijk, zegt Peter Kooter van Stichting De Parkboerderij: “Onze dieren hebben daar gelukkig weinig last van maar dat komt waarschijnlijk omdat we in een vrij rustig stuk van Deurne zitten met De Parkboerderij. Maar ook als de Walhalla Zomerfeesten aan de gang zijn, is er natuurlijk meer geluid dan normaal en daar reageren de beesten gelukkig ook niet negatief op.”

Overlast
Dat ondertussen 65 procent van de bevolking liever geen vuurwerk meer wil tijdens de nieuwjaarsviering, is onder meer de reden voor steeds meer gemeenten om over te gaan tot een volledig vuurwerkverbod of bepaalde vuurwerkvrije zones. Ook vinden zij de overlast, materiële schade, letsel en milieuvervuiling onevenredig groot.

Twaalf gemeenten
In de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug is er dit jaar sprake van een algeheel vuurwerkverbod. Volgend jaar sluit Arnhem zich daarbij aan en ook Eindhoven overweegt een algeheel vuurwerkverbod. In Krimpenerwaard gaat een verbod in vanaf de jaarwisseling 2024-2025 en nog eens negen andere gemeenten overwegen op termijn een vuurwerkverbod in te voeren.

‘Vuurwerktoeristen’
Dat er zoveel verschillende regels per gemeente zijn, is volgens voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) niet handig. “Het is voor handhavers lastig uit te leggen dat het in de ene gemeente wel mag en in de andere niet”, zegt Struijs. Daarnaast verwacht hij veel ‘vuurwerktoeristen’ die zich verplaatsen van een gemeente of vuurwerkvrije zone naar een plek waar vuurwerk wel is toegestaan.

Foto: Martien van Dam

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen