Voor de initiatiefnemers van de rustplaats voor fietsers en wandelaars in Liessel was het vorig jaar een behoorlijke teleurstelling dat het gewenste watertappunt er niet kon worden gerealiseerd. Toch gaat de drinkgelegenheid er dankzij een motie van DeurneNU, PGP, VVD en DOE! nu waarschijnlijk alsnog van komen.
Tijdens de gemeenteraadsvergadering werd het voorstel van de vier fracties unaniem aangenomen. De partijen roepen hierbij het college op om te onderzoeken op welke locaties in de gemeente Deurne behoefte is aan openbare watertappunten. Op initiatief van Transparant Deurne werd daar de wens aan toegevoegd om de locatie in Liessel met voorrang te behandelen.
Dorpsraad Liessel juicht de ontwikkeling van harte toe: “De motie kwam niet uit het niets: inwoners én onze leden kaartten dit nadrukkelijk aan. We zijn blij dat de raad dit breed ondersteunt.”
Onderhoudskosten
Vorig jaar leek het idee voor het watertappunt, ondanks alle inspanningen van de dorpsraad, nog onbespreekbaar. Die had namelijk geregeld dat Brabant Water de kosten van de plaatsing, aansluiting, het vastrecht en het waterverbruik op zich zou nemen. Maar omdat de gemeente de formele opdrachtgever aan Brabant Water is en er door de initiatiefnemers voor het jaarlijks onderhoud 290 euro per jaar moest worden betaald, ging er een streep door het waterpunt voor de rustplaats bij Sportpark De Smeltkroes.
De vier partijen die de motie indienden, vinden het belangrijk dat Deurne meer waterpunten krijgt dan de huidige drie exemplaren in de gemeente. Daarbij benadrukken ze dat Nederland in toenemende mate te maken krijgt met warmere zomers en langere periodes van droogte: “Toegang tot gratis en schoon drinkwater in de openbare ruimte draagt bij aan de gezondheid van inwoners en bezoekers” Daarnaast zien de fracties de watertappunten als een duurzaam alternatief voor plastic flesjes en wordt op die manier bijgedragen aan afvalreductie en milieubewust gedrag.
Subsidiemogelijkheden
Voor de financiering van het plan willen DeurneNU, PGP, VVD en DOE! dat burgemeester en wethouders gaan onderzoeken of er subsidiemogelijkheden zijn: “Bijvoorbeeld via initiatieven van drinkwaterbedrijven of landelijke regelingen voor het realiseren van watertappunten.” Ook wordt voorgesteld om in gesprek te gaan met drinkwaterbedrijven over de mogelijkheden en kosten van realisatie en onderhoud van de watertappunten.
Het plan kon vorig week rekenen op de steun van de volledige gemeenteraad.
Foto: Brabant Water