1.7 C
Deurne
vrijdag 9 december 2022
Home- DeurneWalk of Veen in teken van 75 jaar bevrijding

Walk of Veen in teken van 75 jaar bevrijding

De Walk of Veen die door lopersgroep AV-LGD Deurne in samenwerking met Staatsbosbeheer wordt gehouden op zondag 13 oktober, staat dit jaar in het teken van 75 jaar bevrijding van Zuid-Nederland en specifiek het Peel-gebied.

Tijdens de bevrijding is er zwaar gevochten in de regio Deurne-Neerkant-Meijel-Asten, waarbij vele boerderijen en woonhuizen werden verwoest of zwaar beschadigd. Ook de kerken in Neerkant en Meijel werden tijdens de bevrijding verwoest. Voor de herdenking van 75 jaar bevrijding is er voor de Walk of Veen deze keer een speciale route uitgestippeld.

MH17-ramp

Ook is in het parcours rekening gehouden met het verlies dat Neerkant op 17 juli 2014 zwaar trof na de MH17-ramp waarbij het volledige gezin Wals-Martens om het leven kwam. Daarom is dit jaar voor Neerkant gekozen als startlocatie omdat het dorp veel geleden heeft tijdens de oorlogsjaren en de MH17-ramp.

Onderduikerskamp Dennenlust

Er worden rondom dit wandelevenement diverse activiteiten georganiseerd. Op de startlocatie wordt onder meer een film over het Onderduikerskamp Dennenlust vertoond en is Gerard Geboers aanwezig om toelichting te geven. Hij is een expert op het gebied van de geschiedenis van de Peel en het oorlogsverleden van de regio. De wandelroutes gaan vooral door de gebieden waar deze oorlogshandelingen plaatsgevonden hebben en waarvan er vaak ook nog zichtbare sporen zijn zoals diverse Kazematten en oorlogsmonumenten.

Vanaf de startlocatie bij Gemeenschapshuis De Moost in Neerkant zijn er routes in verschillende richtingen en van verschillende lengten. Meer informatie vind je op www.av-lgd.nl

Foto: Dirk Verberne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen