9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneWalsberg massaal in actie tegen McDonald’s; ook politiek ziet fastfoodrestaurant niet zitten...

Walsberg massaal in actie tegen McDonald’s; ook politiek ziet fastfoodrestaurant niet zitten in woonwijk

Dat inwoners van de Deurnese wijk Walsberg een McDonald´s aan de Milheezerweg niet zien zitten, was dinsdagavond duidelijk te merken aan het grote aantal buurtbewoners dat zich had verzameld in het Huis voor de Samenleving om hun onvrede te uiten. ‘Op dizze plek, ginne Mac’, klonk het in de hal waar voorzitter Maarten van Ooij van Dorpsraad Walsberg de petitie aan burgemeester Buter overhandigde, die inmiddels meer dan 1400 keer is ondertekend.

Even later bleek iets verderop in de Peelzaal bij de gemeenteraadsvergadering dat ook de politiek een vestiging van McDonald´s op de plek van Zaal Van de Putten geen goed idee vindt. De motie waarin DeurneNU, DOE!, PGP en de VVD pleitten voor een grondige controle van het bestemmingsplan en het laten uitvoeren van een verkeersimpactanalyse werd unaniem aangenomen.

Ongelukken
De verkeerssituatie op de plek blijkt voor de politici het voornaamste bezwaar. “De op- en afrit van en naar de N270 is een zeer druk punt en daarnaast fietst er veel schooljeugd over deze route. Er gebeuren regelmatig bijna-ongelukken en helaas ook gewoon ongelukken”, zegt Ruud Kuijpers van DeurneNU.

Naast de verkeersveiligheid zijn er zorgen over de leefbaarheid van de wijk bij de komst van een McDonald’s in de Walsberg. “De uitgekozen locatie bevindt zich midden in een woonwijk. Vaak worden dit soort fastfoodrestaurants buiten woonwijken geplaatst op speciaal ingerichte terreinen met een goede ontsluiting”, aldus Kuijpers.

Andere locatie
Frank van Tilburg van Transparant Deurne denkt dat zo’n plek er ook in Deurne is, maar niet op de hoek van de Milhezerweg en de Langstraat: “Een McDonald’s in Deurne; is op zich prima, maar niet op deze locatie. Het lijkt ons absoluut geen logische keuze.”

Van Tilburg roept het college op om met McDonald’s te zoeken naar een eventuele andere locatie: “Die moet er zijn. Wellicht dat een aanpassing van het bestemmingsplan voor de aangewezen PDV-locatie mogelijkheden biedt.” De fractievoorzitter van Transparant Deurne doelt daarmee op de wens die de gemeenteraad eerder heeft geuit om zogeheten perifere detailhandelsvestigingen in Deurne te willen concentreren op één plek.

Meedenken
De raad heeft daar vorig jaar het terrein aan de noordelijke kant van de Helmondsingel, tegenover Kooning Bruidsmode als voorkeurslocatie voor aangemerkt. “Daar kan de verkeerssituatie eventueel aangepast worden op de vestiging van een Drive In horecagelegenheid”, zegt Frank van Tilburg.

Ook VVD’er Mark van den Heuvel denkt dat er logischere plekken te vinden moeten zijn voor een McDonald’s: “Probeer ‘em tegen te houden, daar waar het kan. Maar mocht dat om juridische redenen niet kunnen, dan zou ik ook willen vragen of het college bereid is om met McDonald’s toch mee te denken om naar een andere locatie te gaan.”

‘Slecht voedsel’
Voor Eefje Nooijen van PGP is de komst van een fastfoodrestaurant naast de verkeerssituatie en de leefbaarheid in Walsberg, ook ongewenst vanwege de gezondheidsvisie die de gemeente aan het ontwikkelen is. “Mijn kinderen en de beste pubers ooit; en dol op slecht voedsel, konden hun geluk niet op en ondanks het risico dat ze nu met hun ogen rollen als ze op YouTube mee zitten te kijken om deze vergadering te volgen, ga ik toch melden dat wij niet positief zijn tegenover de komst van dit restaurant staan”, aldus Nooijen.

Vrijwel alle partijen benadrukten de zorgen die er bij wijkbewoners leven en complimenteerden hen over de manier waarop de actievoerders hun zorgen uitten voorafgaand aan de raadsvergadering. “Ik wil de bewoners van de Walsberg bedanken voor de keurige wijze waarop zij hun petitie hebben ingediend in ons Huis van ons allemaal”, zegt Bram van Neerven van DOE!. Hij wijst ook op de folders die de buurtbewoners hebben gemaakt en waarmee ze op een ludieke manier hun zorgen uiten: “Laat de flyer die we vanavond hebben gekregen een wake-up call zijn voor sommige fracties in onze gemeenteraad.”

Leefbaarheid en veiligheid
Ook Carline Sterk van OGD herinnert haar collega’s aan het raadsprogramma waarin is afgesproken om inwoners de ruimte te geven om mee te denken over hun eigen leefomgeving. “Mensen zijn in grote getale naar ons Huis voor de Samenleving gekomen om hun gevoel kenbaar te maken”, zegt Sterk.

Ze benoemt de toetsing over andere de verkeersimpactanalyse die wordt gevraagd in de motie, maar vraagt zich daarnaast af wat er gebeurt als dat onderzoek positief uitvalt: “Het moet niet alleen daarvan afhangen. Het gaat namelijk om de leefbaarheid en veiligheid van de inwoners. We hebben een volksvertegenwoordigende rol en inwoners moeten op ons kunnen vertrouwen dat wij die rol ook pakken.”

Lees ook: Nieuwsdossier: McDonald’s in Walsberg

Foto’s: DeurneNU, VVD Deurne, Van der Linde Architecten/Trovis Architectuur

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen