9 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- HelenaveenWaterschap gaat bij hoogveenherstel gemaakte fouten herstellen in de Peel

Waterschap gaat bij hoogveenherstel gemaakte fouten herstellen in de Peel

Eind vorig jaar ging het mis bij de werkzaamheden voor hoogveenherstel door waterschap Aa en Maas en werden er in het gebied rondom de Soemeersingel in Helenaveen twee zijvaarten, zogenoemde wijken gedempt en kades aangelegd die niet in het plan stonden. Het waterschap heeft nu een plan opgesteld om de fouten te herstellen.

Verschillende organisaties waaronder de Dorpsraad Helenaveen, Bos de klos, Heemkundekring Deurne, Werkgroep behoud de Peel en Staatsbosbeheer zijn in samenwerking met Aa en Maas tot een plan van aanpak gekomen voor de herstelwerkzaamheden bij de Bajonetbocht. De verschillende organisaties zijn drie keer bij elkaar gekomen om een definitief herstelplan op te stellen. Waterschap Aa en Maas geeft aan dat alle partijen het unaniem eens zijn met de aanpak die nu gekozen is.

Beschermd dorpsgezicht
De vergunning die nodig is voor de aanpassingen is inmiddels aangevraagd. Voor sommige van de werkzaamheden zijn geen nieuwe vergunningen nodig maar voor het herstel van de gedempte wijk is wel toestemming noodzakelijk omdat het gaat om het herstellen van een beschermd dorpsgezicht waaraan schade is ontstaan door de fout van het waterschap. De gedempte zijvaart zal nu worden uitgegraven en de grond wordt afgevoerd. Daarna wordt de wijk door middel van grond geaccentueerd.

‘Heel vervelend’
Waterschap Aa en Maas gaf vorig jaar aan dat ze geen idee hadden hoe het mis heeft kunnen gaan: “De werkzaamheden die we uitvoeren voor het herstel van hoogveen, zijn officieel vastgelegd en goedgekeurd in het projectplan Waterwet Leegveld. Aan de noordzijde van de Deurnsche Peel zijn echter enkele werkzaamheden verricht die niet in dat plan zijn opgenomen. Dat vinden wij heel vervelend.”

150 jaar cultuurhistorie
Omwonenden en Werkgroep Behoud De Peel stonden al sceptisch tegenover de werkzaamheden in de Deurnese Peel maar na de fout van het waterschap waren ze furieus: “In één dag tijd, 150 jaar cultuurhistorie verdwenen. De smalle vaarten, genaamd wieken of wijken die karakteristiek zijn voor de Peel werden gedempt.” Deze kanaaltjes werden vroeger gebruikt voor het afvoeren van veen. Het Waterschap Aa en Maas bevestigde destijds dat er fouten waren gemaakt waarna de werkzaamheden in het gebied rondom de Soemeersingel tijdelijk stil werden gelegd.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen