9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneWaterschap wil meer water via Astense Aa in Neerkant sturen om Peel...

Waterschap wil meer water via Astense Aa in Neerkant sturen om Peel nat te houden

Waterschap Aa en Maas wil de Astense Aa bij de Scheper Jannebaan in Neerkant aanpassen voor een hogere wateraanvoer vanuit het kanaal van Deurne en doorvoer naar de Peelregio.

Het plan houdt verband met de werkzaamheden die Rijkswaterstaat gaat uitvoeren aan de Noordervaart. Die zijn nodig om in de droge zomerperiodes, als elke druppel telt in de Peel, meer water via de Peelkanalen de regio in te laten stromen.

“Eerder hebben we samen met waterschap Limburg de Peelkanalen op het extra water voorbereid. Nu doen we dat met de Astense Aa; voor de waterdoorvoer een belangrijke beek”, zegt waterschap Aa en Maas. Deze waterweg stroomt vanuit Neerkant via Liessel en natuurgebied de Berken in Asten in de richting van Helmond. Bij Diesdonk komt de beek uiteindelijk samen met de Aa.

Voor het huidige project ligt de focus voor het waterschap op de beek in Neerkant vanaf de inlaat bij Kanaal van Deurne tot en met de weg Vuurlinie. Dat is een traject van ongeveer een kilometer. “De komende tijd werken we een aantal kansrijke ontwerpen uit met mogelijke maatregelen, zoals het verbreden van ‘het bakje’. We toetsen daarbij wat de effecten zijn van die maatregelen. Daarbij kijken we ook benedenstrooms naar stuw 275O nabij de Schansweg, en naar stuw 275JJ in de Koeweideloop aan de Molentjesdreef”, aldus het waterschap.

Aa en Maas werkt voor het project samen met aangrenzende perceeleigenaren, gemeente Deurne en Staatsbosbeheer: “Zo komen we tot een definitief ontwerp waarvoor een vergunning eigen dienst wordt aangevraagd. Het uitvoeren van de werkzaamheden staat nu op de planning voor eind 2024 of begin 2025. Die planning kan nog wijzigen door onvoorziene omstandigheden.”

Foto: waterschap Aa en Maas

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen