In de zomer een stukje vlees op de barbecue gooien kan iedereen, maar bij het Kansas City Barbecue Society (KCBS) International BBQ Contest Vuur en Vlees wordt van de deelnemers wel wat meer verwacht. In het weekend van 20, 21 en 22 september gaan teams uit verschillende landen bij Green Valley Estate in Deurne de strijd met elkaar aan bij de barbecue-wedstrijd in Amerikaanse stijl.
Een jury beoordeelt de gerechten in vier categorieën: kip, ribs, pork en brisket. Het team met het hoogste gemiddelde aantal punten wordt de Grand Champion. Daarnaast is er een extra ronde; de Chef’s Choice. Op zondag leveren de BBQ-teams hun beste stukjes vlees in bij de jury om die vakkundig te laten proeven. Dit gebeurt anoniem zodat de leden van het juryteam niet weten welke barbecue-expert welk gerecht heeft bereid en er een zo objectief mogelijk oordeel kan worden gegeven.
Omdat de teams in de meeste gevallen meer vlees klaarmaken dan voor de jury nodig is, worden de overgebleven stukken vlees uitgedeeld aan het publiek. Bezoekers kunnen bij de barbecue-wedstrijd ook een praatje maken met de verschillende teamleden die graag uitleggen wat ze hebben gedaan om hun hoge kwaliteit te leveren.
De KCBS-wedstrijd Vuur en Vlees vindt op 20, 21 en 22 september plaats van 12.00 uur tot 14.00 uur op het terrein van Green Valley Estate aan de Bruggenseweg 11a. Het hele weekend zijn daar ook gerechten te proeven bij de stand van BBQ-team De Reizende Mannen en is er livemuziek. De entree is gratis. Juryleden en teams kunnen zich inschrijven door een email te sturen naar vuurenvlees@baroef.nl.
Foto: Green Valley Estate/De Reizende Mannen