10.4 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneWeidevogels en akkerbouw gaan volgens Deurnese werkgroep met juiste afstemming prima samen

Weidevogels en akkerbouw gaan volgens Deurnese werkgroep met juiste afstemming prima samen

Bij de combinatie van weidevogels die naar voedsel op akkers zoeken en boeren die bezig zijn met landbouwbewerkingen, zou je verwachten dat dit met elkaar botst. Toch hoeven de twee elkaar volgens Vogelwerkgroep de Kulert zeker niet in de weg te staan.

Met de juiste onderlinge afstemming kunnen weidevogels juist profijt hebben van boeren die op het land werken. “Weidevogels leven van insecten en wormen die op de akker- en graslanden te vinden zijn. Zonder akkers geen weide- en akkervogels dus. Echter de condities moeten wel juist zijn”, zeggen de leden van Vogelwerkgroep de Kulert.

Nesten lokaliseren
Om de beheermogelijkheden meer onder de aandacht te brengen houdt de organisatie daarom samen met Brabants Landschap een lezing en minicursus. Hiervoor geeft Coördinator Soortenbescherming Fien Oost van Coördinatiepunt Landschapsbeheer van Brabants Landschap een toelichting over wat er nodig is voor de dieren.

Om de akkerbouw en behoeftes van weidevogels goed op elkaar af te stemmen, worden bijvoorbeeld al nesten gelokaliseerd. “Deze worden mobiel gemaakt”, legt Vogelwerkgroep de Kulert uit. “Bij de landbouwbewerkingen worden deze dan tijdelijk verplaatst, om de nesten te sparen. Dit doet de boer zelf of in samenwerking met de vogelgroep.”

Bloemenstroken
Maar er zijn volgens de werkgroep nog veel meer zaken te realiseren die zorgen voor een nog betere leefomgeving van de dieren: “Voor het beheer van vogels, die leven van insecten en zaadjes, zijn zaken als water, kruidenrijk grasland en bloemenstroken nodig.” Brabants Landschap stelt verschillende materialen beschikbaar die nodig zijn voor de weidevogelbescherming en boeren kunnen subsidies krijgen voor het beheer.

Tijdens de bijeenkomst van Vogelwerkgroep de Kulert wordt aandacht besteed aan de verschillende maatwerk- en subsidieregelingen die er bestaan. Daarnaast wordt in de minicursus geleerd hoe de kievit, scholekster en grutto herkend en beschermd kunnen worden.

De lezing vindt plaats op dinsdag 2 april van 20.00 tot 22.00 uur in Scoutcentrum de Muggenhof aan de Albert Schweitzerstraat 38 in Deurne. De entree is gratis. Geïnteresseerden worden wel gevraag om zich van te voren aan te melden, door een e-mail te sturen naar info@vwgdekulert.nl. Meer informatie vind je op vwgdekulert.nl.

Foto: Vogelwerkgroep de Kulert

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen