7.7 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneAantal WOZ-bezwaren in gemeente Deurne bijna verdriedubbeld

Aantal WOZ-bezwaren in gemeente Deurne bijna verdriedubbeld

Steeds meer huizenbezitters in Deurne zijn het oneens met de WOZ-waarde van hun woning. Vorig jaar werd er in onze gemeente voor 9,5 procent van de woningen WOZ-bezwaar aangetekend.

Net als landelijk gezien is het aantal bezwaren in Deurne afgelopen jaar fors gestegen. In 2022 werd nog maar voor 3,5 procent van de woningen bezwaar gemaakt over de WOZ-waarde. Dat blijkt uit een onderzoek van Independer op basis van data van de Waarderingskamer.

Regio
In de regio zijn er drie gemeenten waar het percentage bezwaren hoger ligt. In Peel en Maas werd door 18,8 procent van huizenbezitters bezwaargemaakt, in Venray was dat 12,1 procent en in Gemert-Bakel bedroeg het aandeel 10 procent. In de andere gemeenten die Deurne omringen liggen de percentages aanzienlijk lager: Someren (8,2 procent), Asten (8,3 procent), Horst aan de Maas (7,7 procent) en Helmond (6,1 procent).

Met 9,5 procent ligt het percentage bezwaren in Deurne ook een stuk hoger dan het landelijke aandeel van 7,8 procent. Ook daarin is een flinke stijging te zien; in 2022 ging het landelijk nog om 3,1 procent van de woningen. In heel Nederland werd in 2023 door bijna 635.000 woningeigenaren bezwaar aangetekend.

Bron: Independer

Lagere rente
De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van een woning. Deze wordt onder andere bepaald aan de hand van verkoopprijzen van soortgelijke woningen in de buurt. De WOZ-waarde van een woning wordt door gemeenten, waterschappen en de Belastingdienst gebruikt om de hoogte van heffingen te berekenen. Hoe hoger je WOZ-waarde, hoe meer belasting je betaalt.

“Woningeigenaren die het oneens zijn met de WOZ-waarde kunnen zes weken na de beschikking gratis bezwaar maken”, aldus hypotheekexpert Marga Lankreijer-Kos van Independer. “Al is een hogere WOZ niet altijd nadelig. Je kan namelijk in aanmerking komen voor een lagere rente als de WOZ hoger is dan de huidige hypotheekwaarde. Dit geldt overigens niet bij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), want daarvoor geldt al de laagste rente.”

Sterkste stijging
In Noord-Holland en Utrecht steeg het aantal WOZ-bezwaren vorig jaar het sterkst. In deze provincies ging het zelfs om een toename van respectievelijk 184,6 en 181,5 procent. Op gemeenteniveau maakten vooral woningeigenaren in de Utrechtse gemeenten De Bilt en Renswoude veel vaker bezwaar tegen de WOZ-waarde. Het aantal lag hier bijna zeven keer zo hoog dan het jaar daarvoor.

Bij de top 5 van gemeenten met hoogste aantal bezwaren zijn opvallend veel Limburgse gemeenten terug te vinden, waaronder gemeente Peel en Maas met 18,8 procent van de woningen waar de WOZ-waarde van werd betwist.

  1. Zoetermeer (Zuid-Holland): 23,3 procent
  2. Laren (Noord-Holland): 20,9 procent
  3. Leudal (Limburg): 20,4 procent
  4. Peel en Maas (Limburg): 18,8 procent
  5. Meerssen (Limburg): 17,8 procent

Bron: Independer

De hoge gemeentelijke percentages in Limburg zorgen er voor dat deze provincie naar verhouding de meeste WOZ-bezwaren kent, ondanks de sterke toename in Noord-Holland en Utrecht. In Limburg wordt voor 12,8 procent van de woningen WOZ-bezwaar aangetekend. In Friesland maken juist de minste woningeigenaren bezwaar tegen de WOZ-waarde (5,4 procent).

Voor dit onderzoek heeft Independer gebruikgemaakt van data van de Waarderingskamer. Voor de provinciale cijfers is gekeken naar het totaal aantal woningen in de provincie en het totaal aantal woningen onder bezwaar per gemeente om zo tot provinciale cijfers te kunnen komen.

Foto: Jeroen Stoop

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen